Čokoladni kolač za sve čokoljubce

Čokoladni kolač koji vam neće povećati šećer u krvi

Ovim receptom za kolač možete zadovoljiti svoju želju za čokoladom i dati svom tijelu hranjive tvari koje su mu potrebne – bez izazivanja velikog skoka glukoze.
Čokolada nije sama po sebi nezdrava. U stvari, čisti kakao ima vrlo malo šećera, puno vlakana i ogromnu količinu antioksidansa. Metabolički rizik od navike konzumiranja čokolade ne dolazi od samog kakaa, već od obilnog šećera koji mu se obično dodaje.
Prerađene čokoladne poslastice često sadrže više šećera nego svi ostali sastojci zajedno. Standardna čokoladica od 43 grama, na primjer, sadrži oko 25 grama šećera, od kojih se 21 dodaje. Slično, vrećica od 39 grama vruće čokolade ma 23 grama dodanog šećera; a čokoladni kolačić od 26 grama ima do 15 grama. Drugim riječima, vaš tipični kolačić može imati skoro 60% šećera.
Čokolada apsolutno može biti dio zdrave ishrane bogate antioksidansima.
Ključno je uključiti čisti, organski kakao u recepte sa niskim sadržajem šećera ili kupiti čokoladu koja sadrži 88% kakaa ili više. Kao bivši ovisnik o mliječnoj čokoladi, lično mogu potvrditi činjenicu da ćete, ako polako prelazite na tamnu čokoladu – što znači veći postotak kakaa – početi žudjeti za manje slatkim verzijama!

Evo nekih od tih sastojaka kolača  i njihovih metaboličkih prednosti!

Kakao 
dolazi iz biljke kakao, vrste zimzelenog drveta, i sadrži nekoliko bitnih nutrijenata, uključujući željezo, magnezijum i kalijum. Osim toga, kakao osigurava flavanole, vrstu antioksidansa s protuupalnim svojstvima koja mogu zaštititi od inzulinske rezistencije. Preporučujem korištenje organskog  kakao praha jer nivoi flavanola mogu pasti za 90% u drugim proizvodima.
Stevija ima oko 70% slatkoće  od šećera od šećerne trske i obično ne uzrokuje velike skokove šećera u krvi ili inzulina – vjerovatno zato što tijelo ne može lako razgraditi jedinjenje. Kao takva, može biti dobra zamjena za šećer u mnogim desertima. Ipak, preporučujem da koristite bilo koji zaslađivač u umjerenim količinama, jer će prekomjerna konzumacija stimulisati  vaš mozak i centre za okus i razvijati će te  želju za slatkom  hranom.
Studije pokazuju da cimet može sniziti šećer u krvi kod osoba s dijabetesom. Istraživači pripisuju ovaj efekat, dijelom, molekuli  u cimetu koji se zove metil hidroksi halkon, koji pomaže ćelijama da apsorbuju glukozu. Cimet također ima antioksidativna i protuupalna svojstva.
Orasi, kao i drugi orašasti plodovi, povezani su sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ishrana bogata orasima  poboljšava nekoliko aspekata metaboličkog zdravlja, uključujući osjetljivost na inzulin i funkciju beta ćelija. Osim toga, orasi sadrže vlakna koja su kritična za zdravlje crijeva i mogu poboljšati razinu šećera u krvi.
Sastojci:

250 g finog bademovog brašna
100g  bio kakao praha
100 g  stevije
Dva jajeta  (idealno bio)
½ kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
¼ kašičice cimeta
115 g kokosovog ulja
100 g putera od badema (ili drugih orašastih plodova)
3 kašike vode
1 kašičica ekstrakta vanile
100g 80-85% crne čokolade izlomljene na sitne komadiće
100 g oraha

Priprema:

Zagrijte rernu na 180C
Posudu od 20 cm, pogodnu za rernu, obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte bademovo brašno, kakao prah, steviju, jaja, so, prašak za pecivo, cimet, kokosovo ulje, bademov puter, vodu i ekstrakt vanile. Promiješajte da se sjedini.
Dodati orahe i čokoladu, pa nastaviti miješati dok se dobro ne sjedini.
Raširite tijesto u tepsiju i izgladite lopaticom.
Pospite komadićima oraha  i komadićima čokolade.
Pecite 20 minuta ili dok viljuška ne uđe i izađe čista.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Prijatno!
×