Pečena jaja sa gljivama

Recept od 15 minuta koji volim već godinama kada želim nešto zaista ukusno i brzo ali sam stvarno gladna i uz to je ponedeljak!
Savršena kombinacija vegeterijanskih proteina👌
500g miješanih gljiva grubo narezanih (ja sam imala bukovače i šampinjone)
1 kašika putera
4 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
1 šaka žalfije ili 1 kašika listova ružmarina ili timijana ili 1 kašičica suhog bilja
Morska so i crni biber
4 jaja
1 kašika sjeckanog vlasca ili ljuskica čilija
fino rendani parmezan🧀
👩🏻‍🍳Rernu zagrijte na 220C. U velikoj širokoj tavi zagrijte 1 kašiku putera i dodajte gljive. Pržite oko 8 – 10 minuta na srednje jakoj vatri dok gljive ne ispuste tečnost i ne postanu blago zlatne po ivicama. Promješajte ih i dodajte cijele listove žalfije.
👩🏻‍🍳Gljive gurnite na jednu stranu tave i pržite bijeli luk na ostatku putera oko 30 sekundi dok bijeli luk ne omekša (ali ne porumeni), a zatim promiješajte sa gljivama i dodajte dobar prstohvat soli i biber.
👩🏻‍🍳Napravite 4 praznine (najbolje što možete) i razbijte jaja u svaku prazninu. Posolite i pobiberite jaja, a zatim stavite u rernu na 3-5 minuta dok se bjelanci ne stegnu (ali su žumanca još tekuća).
👩🏻‍🍳Pospite vlasac ili narendajte preko sira i poslužite sa chiili ljuspicama. ( i samo jedna posuda za pranje:)
👩🏻‍🍳Poslužite uz salatu po izboru, rukola ili mladi kupus su moj favorit.