Čokoladni keksi

Kao što ste do sada mogli vidjeti, moja filozofija dobrog jela znači jesti s radošću i biti zadovoljan. Zato vam sa zadovoljstvom predstavljam moje kolačiće sa komadićima čokolade. Oni su tako ukusni, dobri za vas i jednostavni za pravljenje – uskoro ćete zaboraviti na kupovnu verziju.Koristeći mljevene bademe umjesto brašna, dobijamo proteine, elimišemo gluten i u svakom zalogaju imate vitamina E i Omega 3.  Budite kreativni i eksperimentišite sa okusima – dodajte malo kore narandže. Možete dodati malo peperminta ili čak ubaciti nekoliko zamrznutih borovnica u tijesto.
Sastojci: (za 12 keksića)
85 g (85% kakao) crne čokolade izlomljene u sitne komadiće
200 g bademovog brašna
1/2 kašikice soda bikarbone
1/2 kašikice soli
4 kašike istopljenog kokos putera
2 kašike javorovog sirupa
1 kašikica mljevene vanile
Priprema:
1.Zagrijte rernu na 180C, i prekrijte pleh za pečenje papirom za pečenje.
2. Izlomite čokoladu na male komadiće (možete to uraditi tako što čokoladu stavite između dva papira za pečenje i kuhnjskim čekićem izlomite).
3. U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, sodu bikarbonu i  so. Zatim dodajte sve ostale sastojke osim čokolade.
4. Promiješajte smjesu i formirajte kekse do 5 cm širine. Poslažite na pleh i onda utisnite komadiće čokolade u svaki keks.
5. Pecite u rerni 12 min dok ne dobiju zlatnu smeđu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Možete ih poslije konzumirati tople ili hladne. Moj savjet je da napravite duplu mjeru jer se ovo keksi brzo jedu 🙂
Prijanto!
×