Voćne kriške za doručak

Izvrsni su za doručak koji možete ponjeti u školu ili posao.  Također su favorit kod djece i super su zdrava užina poslije škole.
Sastojci 
Za nadjev
170 g smrznutih jagoda  ili svježih borovnica, malina ili kupina
1 kašika vode
2 kašike chia sjemenki
1-2 kašike javorovog sirupa ili meda  (po ukusu)
Za podlogu i preljev
1 chia jaje (1 kašika  chia sjemenki + 2½ kašike  vode)
90 g krupnih zobenih pahuljica
45 g mljevenih badema
45 g zobenog brašna (samo umutiti zob u blenderu)
75 ml javorovog sirupa
75 ml kokosovog ulja, otopljenog

Postupak:
Zagrijte rernu  na 200°C/180°C ventilator. Četvrtasti kalup za tortu promjera 15 cm obložite papirom za pečenje.
Da biste napravili nadjev, stavite bobičasto voće i vodu u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri 8 do 10 minuta, koristeći drvenu kuhaču da nježno izlomite bobice u manje komade. Dodajte chia sjemenke i 1 kašiku javorovog sirupa. Maknite s vatre, probajte i po želji dodajte još javorovog sirupa.
Napravite chia “jaje”: pomiješajte chia sjemenke i vodu i ostavite da odstoji 5 minuta.
Stavite zob, bademe, zobeno brašno, javorov sirup i kokosovo ulje u zdjelu. Pomiješajte, zatim odvojite  2 kašike  smjese i ostavite sa strane (ovo će biti preljev od mrvica).
Dodajte chia jaje u zdjelu i izmiješajte da se sjedini. Utisnite smjesu u obložen lim i prelijte pekmezom od bobičastog voća. Po vrhu rasporedite 2 kašike  smjese koje ste odvojili i pecite u rerni 30 minuta.

Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja na kocke.
Prijatno!