Izazov “1 po 1”

Prije nekoliko sedmica smo Dženi Schitton koja stoji iza profila Avokado i čokolada, a koji se fokusira na recepte koji podržavaju hormonalnu ravnotežu posebno kod žena i ja započele izazov “1 po 1” sa ciljem da osvijestimo ulogu prekomjernih masnih naslaga u zdravlju žene.

Cilj ovog izazova je da restartujemo organizam i sistemu promjene načina prehrane pristupimo u nekoliko faza, sa ciljem pokretanja metabolizma na zdrav način i posljedično zmanjenja postotka masnih naslaga.

Budući da je na ovu temu stiglo jako puno pitanja u ovom postu želim detaljno objasniti stručnu stranu priče odnosno razloge za uvođenje pojedinih faza prehrane kako bi postigli trajne promjene u našem organizmu.

Početak ili 1. faza

Prva faza je najizazovnija jer zahtjeva reoroganizaciju kako mislimo o hrani i samim tim naš frižider i šajiz moraju da se očiste i prirpreme za naš novi “čisti” početak. Vrlo je nezahvalno ovo raditi u okolini koja nas ne podržava, zato preporučujem da ovu fazu dobro osmislite jer je najbitnija.

Moj prijedlog je da u 1 fazi eliminišite:

  •  sve žitarice,

  • sve graharice,

  • kravlje mlijeko i proizvode od istog,

  • voće osim bobićastog voća koje jedete u kombinaciji sa orašastim plodovima.

Dakle prva faza traje 4-6 sedmica ovisno o početnom stanju organizma. U slučaju potrebe u ovoj fazi uključujemo i detox protokol.

Šta se desi te prve 4 sedmice?

Smisao zdrave ishrane nije odrediti strogu dijetu kojom izbacujemo iz jelovnika hranu koju volimo kako bismo bili nezdravo mršavi. Naprotiv, cilj zdrave ishrane je postizanje dobrog osjećaja, vitalnosti, dodatne energije te jačanje zdravlja.

Ova faza nam nudi mogućnost da:

  •  izgubimo vodu koju naše tijelo akumulira kada jedemo upalnu hranu (vrlo često imamo neku formu intolerancije za koju nismo znali)

  • gradimo zdravi osjećaj apetita i gladi (vrlo često ljudi sebi ne dozvole da budu gladni

  • da ozdravimo ukuse ( samim tim žudnje i potrebe za slatkom/prženom hranom se eliminišu) Ovdje je jako bitno naglasiti da reeduakcija ukusa traži od nas da eksperimentišemo sa novim začinima, začinskim biljem i sl. Budimo svoja čula ukusa!

Šta možemo konzumirati u idućoj fazi i fazi iza toga?

Sljedeća faza nam nudi više opcija voća sa niskim glicemijskim indexom, tu se fokusiramo na voće iz sezone, dakle 1-2 manja voćka kao užina ili dodatak obroku.

Vraćamo mahunarke u kombinaciji sa mesnim proteinom ili temeljecem jednom u 15 dana kao i brašna od istih, jer imamo zdravi metabolički trend koji smo kreirali u incijalnoj fazi.

Koliko vremena treba da dođemo na to da prehrana nije previše restriktivna (recimo da s vremena na vrijeme možemo konzumirati alkohol, kokos šećer i sl) i koji smo cilj time postigli?

Ljudi često misle da je zdrava ishrana ultimatum “ništa ili sve”, da je to apsolutno izbjegavanje određene vrste hrane. Istina je da ključ leži u umjerenosti. Šta god da vam neka “super cool” dijeta govorila, svima nam trebaju ugljikohidrati, proteini, masti, vlakna, vitamini i minerali. Bez njih narušavamo zdravlje.

Ne zabranjujte si određenu hranu – Kada određenu hranu potpuno izbacite iz jelovnika, prirodno je da ju počnete željeti još više. Ako posrnete i posegnete za tom hranom (što će se vjerojatno dogoditi) osjećat ćete se razočaranima. Ako vas privlači slatka, slana ili nezdrava hrana, umjesto ukidanja iste trebate krenuti sa smanjivanjem porcija i rjeđim konzumiranjem te hrane. S vremenom i manjim unosom – potreba za tom vrstom hrane će se smanjiti sama od sebe.

Uzimajte manje porcije – Porcije hrane su u novije doba nepotrebno narasle. Taj pristup se vidi u super size menijima iz lanaca brze hrane. Zdrava ishrana podrazumijeva manje porcije i toga se trebate pridržavati.

  • kada jedete vani, izaberite predjelo umjesto glavnog jela, podijelite jelo s prijateljem ili pojedite dio u restoranu, a dio tražite da vam zapakuju za ponjeti

  • kod kuće koristite manje tanjire i ne pretrpavajte ih.

Jedna od najvažnijih stvari je usvojiti zdrave navike. Važno je shvatiti da je hrana najbitnija (gorivo kojim pokrećemo sve sisteme u našem tijelu)  i posvetiti joj pažnju. Obrok nije nešto čime kratimo vrijeme između sastanaka ili dok nekoga čekamo. Obrok je važan/najvažniji  dio dana!

Kad god imate priliku, jedite u društvu. Izbjegavajte jesti ispred elektronskih uređaja jer to često dovodi do nesvjesnog prejedanja.

Temeljito  žvačite hranu i uživajte u okusu – često se žurimo s obrocima jer negdje kasnimo i nemamo vremena. Žvakanje je najbitniji dio probave!Pritom zaboravljamo OSJETITI okuse hrane i uskraćujemo si taj fini doživljaj. Sačekate da imate vremena za taj zdravi obrok i radujte se tome.

Slušajte svoje tijelo – pitajte  se jeste li zaista gladni prije nego krenete da jedete. Ponekad ćete primijetiti da ste ipak žedni i trebate čašu vode, ponekad da ste zapravo sasvim siti. Tada odgodite ručak ili pojedite malu porciju.

Koja pravila važe ukoliko neko ima da izgubi više veći broj kilograma?

Restriktivna faza traje duže za osobe koje imaju da izgube više kg i to traje par mjeseci. Ove osobe svakako imaju mogućnost da s vremena na vrijeme uživaju u hrani koja nije preporučena, ali u manjim količinima – npr. rodjendanska torta  kolač/ proslava i sl.

Ukoliko želi izgubiti samo nekoliko kg  onda ova faza minimalno traje 2 sedmice a idealno 4 sedmice.

Najbitnij dio ove faze je konzumacija više vode i restrikcija energije hrane. Gradimo zdravi osjećaj gladi i sitosti. Kako da učimo ponovo da hodamo …Većina ljudi ne zna da prepozna zdrav osjećaj gladi, jer jedu procesiranu hrani sa previše šećera i često  su gladni i nezasiti. Ovaj pristup ishrane je ozdravljenja tijela i uma. Gradimo zdravlje integrativno i na svim platformama.

Voda čini oko 75 % našeg tijela te ima glavnu ulogu pri izbacivanju toksina i ostalog neželjenog otpada. Mnogi ljudi zanemaruju važnost vode i idu kroz život dehidrirani što im uzrokuje umor, manjak energije i glavobolju. Smatra se da bi prosječna osoba  trebala unijeti min dnevno 8 čaša vode, izmedju obroka.

Za inspiraciju za zdrave recepte pratite Avokado i čokolada na Facebooku, Instagramu i Youtube-u.