Podrška djeci za fokus i raspoloženje (ADHD, hiperaktivnost, nepažnja)

Bilo da se radi o potpunom poremećaju pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) ili blažem obliku neurokognitivne iritacije, sve više i više nas bori se s tjeskobom, nepažnjom, hiperaktivnošću, problemima u ponašanju, poteškoćama u učenju i lošim snom.  Međutim, putem ciljane prehrambene potpore postoji nada za djecu  (i odrasle) da pomognemo našem tijelu i mozgu da radi sretnije i efikasnije.

Evo nekoliko strategija za stvaranje mira usred haosa:
Borba protiv oksidativnog stresa i zaštita DNK

Ekstrakt kore francuskog morskog bora bio je tema više od 400 recenziranih studija i pokazalo se da podržava rad mozga kod osoba s poteškoćama u ponašanju i učenju poboljšavajući kognitivne funkcije, pažnju, mentalnu izvedbu i radnu memoriju.

S obzirom na svoj sigurnosni profil  i pozitivne rezultate u podršci neurološkom zdravlju odraslih,  ekstrakt kore francuskog morskog bora privukao je interes istraživača koji traže sigurne strategije za podršku djeci s problemima pažnje, posebno ADHD-om. Rezultati jedne takve studije pokazuju da je mjesec dana suplementacije ekstraktom dovelo do značajnog smanjenja hiperaktivnosti, poboljšane pažnje, poboljšane vizualno-motorne koordinacije i poboljšane koncentracije kod djece s ADHD-om.
Ove dobrobiti mogu biti posljedica bogatog sadržaja polifenola u ekstraktu borove kore, moćnih antioksidansa koji se bore protiv upala i štite od oštećenja DNK. Polifenolni spojevi dokazali su svoju vrijednost u području mentalnog zdravlja, a pokazalo se da podržavaju plastičnost mozga, ponašanje, raspoloženje, depresiju i kogniciju.

Iako je opisano nekoliko svojstava polifenola, oni su najpoznatiji po svojim antioksidativnim osobinama. Kao što riječi “anti” i “oksidans” impliciraju, pokazalo se da ovi spojevi štite naše ćelije od oksidativnog oštećenja, čime se smanjuje rizik od raznih stanja povezanih s oksidativnim stresom – stanja kao što je ADHD.

 Zapravo , abnormalni oksidativni metabolizam i kasnije smanjenje važnog antioksidansa glutationa jedan je od shvaćenih aspekata ADHD-a i njegovog napredovanja. Nažalost, ova vrsta oksidativnog oštećenja mozga može biti fsktor  ne samo u pažnji, već iu raspoloženju  i kognitivnom padu.

Srećom, u randomiziranom, dvostruko slijepom, placebom kontrolisanom (RDBPC) ispitivanju, jednomjesečno uzimanje dodataka ekstraktu borove kore pokazalo se da značajno povećava nivo glutationa i poboljšava ukupni antioksidativni status (TAS) kod djece s ADHD-om.  Drugo ispitivanje RDBPC također je pokazalo smanjeno oksidativno oštećenje DNK, normalizirani TAS i poboljšanje raspona pažnje kod djece s ADHD-om nakon mjesec dana uzimanja suplemenata.U oba ova istraživanja djeci je primijenjena doza od 1 mg ekstrakta po kilogramu tjelesne težine (1 mg/kg), bez uočenih nuspojava.

Randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolisano ispitivanje (RDBPC) također je pokazalo smanjeno oksidativno oštećenje DNK, normaliziran ukupni antioksidativni status (TAS) i poboljšanje raspona pažnje u djece s ADHD-om nakon mjesec dana uzimanja suplementacije ekstrakta kore francuskog morskog bora. .

Drugi predloženi mehanizmi ADHD-a uključuju disfunkciju imunološkog sistema i abnormalni upalni odgovor – oba se potencijalno rješavaju imunomodulatornim i protuupalnim efektima koji su dodijeljeni polifenolima ekstrakta borove kore. Zato nije ni čudo da se ekstrakt kore francuskog morskog bora istražuje kao alternativa lijekovima koji se također koriste za ovo stanje.

Smirivanje uma

Uzimajući u obzir da su mnoga neurološka oboljenja koja pogađaju i odrasle i djecu – hiperaktivnost, nepažnja, stres, nestabilnost ponašanja i poremećaji spavanja – povezana s prekomjernom proizvodnjom ekscitatornih neurotransmitera, upotreba prirodnih sredstava za smirenje može biti od velike vrijednosti.

Ravnoteža glutamata (ekscitatornog neurotransmitera) i gama-aminomaslačne kiseline (GABA) (smirujuća aminokiselina) igra važnu ulogu u zdravlju mozga. Naime, djeca s ADHD-om obično imaju više od normalnih nivoa glutamata i niže od normalnih razina GABA-e, prebacujući ravnotežu na stanje aktiviranog, ekscitacijskog stanja. Posebno se pokazalo da osobe s ADHD-om imaju niže nivoe GABA u prednjem cingularnom korteksu, području mozga koje je povezano s donošenjem odluka, emocijama i kontrolom impulsa.  Niže koncentracije GABA također su povezane s lošom kvalitetom sna, depresijom i anksioznošću .
Srećom, pokazalo se da dodatak GABA potiče opuštanje, ublažava anksioznost i povećava uzorke alfa moždanih valova povezanih s budnim stanjima opuštenosti, kao u meditaciji.

Ekstraktovani iz zelenog čaja, aminokiselina L-teanin također se pokazala korisnom u preokretanju ekscitacijskih stanja podrškom opuštanja, povećanjem aktivnosti alfa-valova i blokiranjem aktivacije glutamatnih receptora u mozgu. Također se pokazalo da L-teanin značajno povećava nivo serotonina, dopamina i GABA-e u mozgu,  kao i da povećava ekspresiju proteina neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF), tako povećavajući našu sposobnost učenja novih stvari i formiranja sjećanja.  U dozi od 200 mg dva puta dnevno, L-teanin također je pokazao da sigurno poboljšava aspekte kvalitete sna kod djece s ADHD-om.
Nedostatak magnezija primijećen je u 95% djece s ADHD-om.

Vjerojatnije je da će djeca s ADHD-om imati manjak minerala magnezija nego djeca koja nemaju poremećaj. U stvari, nedostatak magnezija primijećen je u 95% djece s ADHD-om u jednoj studiji, a nekoliko je ispitivanja pokazalo prednost  suplementacije magnezijem za pomoć i djeci i odraslima s ADHD-om, tjeskobom, stresom i drugim neurokognitivnim problemima.  U slučaju ADHD-a, pokazalo se da je magnezij posebno koristan u ublažavanju hiperaktivnosti. Mada se uzimanjem velike doza magnezija odjednom može uzrokovati tečniju stolicu, sigurnosni profil dodataka magnezija je odličan.

Popravi crijeva, izliječi um

Uravnoteženi mikrobiom i gastrointestinalni integritet također  utiču na neurološko zdravlje i kod djece i kod odraslih, čineći probiotike potencijalno moćnim saveznicima u liječenju ADHD-a, poremećaja iz autističnog spektra i s njima povezanih simptoma.

Fosofolipidi kao što je fosfatidilkolin također mogu biti od koristi onima kojima je potrebna podrška nervnog  sistema, budući da se pokazalo da ne samo da podržavaju  mukoznu barijeru u crijevima, već i poboljšavaju popravak ćelija u mozgu.

Detoksikacija za zdravlje nervnog sistema

Od pesticida i aditiva u našoj hrani, do hemikalija koje se nalaze u plastici i drugim kućanskim predmetima, do pretjeranog propisivanja farmaceutskih lijekova, izloženi smo iznenađujućem broju otrovnih tvari. Ovo, zajedno sa sve većom učestalošću genetskih mutacija koje mogu ugroziti putove detoksikacije, može dovesti do pretjeranog pritiska na nervni sistem djece – posebno muškaraca.

Kao što je gore spomenuto, snažan antioksidans glutation, kao i druge hranjive tvari koje ga podržavaju, poput ekstrakta  francuskog morskog bora, selena i N-acetil cisteina (NAC), od posebne su vrijednosti u podršci i jetre i njenih putova detoksikacije kod djece i odraslih.

Metilirani vitamini B grupe – metilkobalamin (metil B12) i folat – i magnezij mogu dodatno podržati raspoloženje, poboljšati putove detoksikacije i poboljšati stanje uhranjenosti kod osoba s ADHD-om i drugim neurokognitivnim poteškoćama.

Ukratko, priroda ima mnogo toga za ponuditi onima koji se bore s ADHD-om i drugim neurokognitivnim izazovima. Od antioksidativne podrške do ravnoteže neurotransmitera do zdravlja crijeva do detoksikacije, postoje mnogi putevi za pronalaženje kognitivnog zdravlja i ravnoteže koje svi (čak i djeca!) tražimo.

Reference:

[1] Trebatická J, et al. Treatment of ADHD with French maritime pine bark extract, Pycnogenol. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2006 Sep;15(6):329-35.
[2] Dvoráková M, et al. Urinary catecholamines in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): modulation by a polyphenolic extract from pine bark (Pycnogenol). Nutr Neurosci. 2007 Jun-Aug;10(3-4):151-7.
[3] Dvoráková M, et al. The effect of polyphenolic extract from pine bark, Pycnogenol on the level of glutathione in children suffering from attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Redox Rep. 2006;11(4):163-72.
[4] D’Andrea G. Pycnogenol: a blend of procyanidins with multifaceted therapeutic applications? Fitoterapia. 2010 Oct;81(7):724-36.
[5] Hosoi M, et al. Pycnogenol® supplementation in minimal cognitive dysfunction. J Neurosurg Sci. 2018 Jun;62(3):279-84.
[6] Trebatická J, et al. Treatment of ADHD with French maritime pine bark extract, Pycnogenol. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2006 Sep;15(6):329-35.
[7] Bhooshan Pandey K, Rizvi SI. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxid Med Cell Longev. 2009 Nov-Dec; 2(5):270-8.
[8] Trebatická J, Ďuračková Z. Psychiatric disorders and polyphenols: can they be helpful in therapy? Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:248529.
[9] Vita JA. Polyphenols and cardiovascular disease: effects on endothelial and platelet function. Am J Clin Nutr. 2005;81:292-7.
[10] García-Lafuente A, et al. Flavonoids as antiinflammatory agents: implications in cancer and cardiovascular disease. Inflamm Res. 2009;58:537-52.
[11] Ceylan MF, et al. Changes in oxidative stress and cellular immunity serum markers in attention-deficit/hyperactivity disorder. Psychiatry Clin Neurosci. 2012 Apr;66(3):220-6.
[12] Ozcan ME, et al. Antioxidant enzyme activities and oxidative stress in affective disorders. Int Clin Psychopharmacol. 2004 Mar;19(2):89-95.
[13] Mulero J, et al. Oxidative stress, frailty and cognitive decline. J Nutr Health Aging. 2011 Nov;15(9):756-60.
[14] Dvoráková M, et al. The effect of polyphenolic extract from pine bark, Pycnogenol on the level of glutathione in children suffering from attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Redox Rep. 2006;11(4):163-72.
[15] Chovanová Z, et al. Effect of polyphenolic extract, Pycnogenol, on the level of 8-oxoguanine in children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder. Free Radic Res. 2006 Sep;40(9):1003-10.
[16] Verlaet AAJ, et al. Rationale for dietary antioxidant treatment of ADHD. Nutrients. 2018 Mar;10(4):405.
[17] Verlaet AA, et al. Effect of Pycnogenol® on attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD): study protocol for a randomised controlled trial. Trials. 2017 Mar;18(1):145.
[18] Petroff OA. GABA and glutamate in the human brain. Neuroscientist. 2002 Dec;8(6):562-73.
[19] Gilgun, JF. The NEATS: A Child & Family Assessment. Printed by CreateSpace, 2011.
[20] Ende G, et al. Impulsivity and aggression in female BPD and ADHD patients: association with ACC glutamate and GABA concentrations. Neuropsychopharmacology. 2016 Jan;41(2):410-8.
[21] Gottesmann C. GABA mechanisms and sleep. Neuroscience. 2002;111(2):231-9.
[22] Pehrson AL, Sanchez C. Altered γ-aminobutyric acid neurotransmission in major depressive disorder: a critical review of the supporting evidence and the influence of serotonergic antidepressants. Drug Des Devel Ther. 2015;9:603-24.
[23] Meyerhoff DJ, et al. Cortical gamma-aminobutyric acid and glutamate in posttraumatic stress disorder and their relationships to self-reported sleep quality. Sleep. 2014;37(5):893-900.
[24] Rosso IM, et al. Insula and anterior cingulate GABA levels in posttraumatic stress disorder: preliminary findings using magnetic resonance spectroscopy. Depress Anxiety. 2014;31(2):115-23.
[25] Abdou AM, et al. Relaxation and immunity enhancement effects of gamma-aminobutyric acid (GABA) administration in humans. Biofactors. 2006;26(3):201-8.
[26] Khare KC, Nigam SK. A study of electroencephalogram in meditators. Indian J Physiol Pharmacol. 2000;44(2):173-8.
[27] Yoto A, et al. Oral intake of γ-aminobutyric acid affects mood and activities of central nervous system during stressed condition induced by mental tasks. Amino Acids. 2012;43(3):1331-7.
[28] Nobre AC, et al. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.
[29] Kakuda T, et al. Inhibition by theanine of binding of [3H]AMPA, [3H]kainate, and [3H]MDL 105,519 to glutamate receptors. Biosci Biotechnol Biochem. 2002;66(12):2683-6.
[30] Yokogoshi H, et al. Effect of theanine, r-glutamylethylamide, on brain monoamines and striatal dopamine release in conscious rats. Neurochem Res. 1998;23(5):667-73.
[31] Nathan PJ, et al. The neuropharmacology of L-theanine (N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):21-30.
[32] Wakabayashi C, et al. Behavioral and molecular evidence for psychotropic effects in L-theanine. Psychopharmacology (Berl). 2012;219(4):1099-109.
[33] Lyon MR, et al. The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2011;16(4):348-54.
[34] Kozielec T, Starobrat-Hermelin B.. Assessment of magnesium levels in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Magnes Res. 1997 June;10(2):143-8.
 
[35] Boyle NM, et al. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress – a systematic review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5).
[36] Gröber U, et al. Magnesium in prevention and therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226.
[37] Sartori SB, et al. Magnesium deficiency induces anxiety and HPA axis dysregulation: modulation by therapeutic drug treatment. Neuropharmacology. 2012 Jan;62(1):304-12.
[38] Starobrat-Hermelin B. [The effect of deficiency of selected bioelements on hyperactivity in children with certain specified mental disorders]. Ann Acad Med Stetin. 1998;44:297-314.
[39] Starobrat-Hermelin B, Kozielec T.. The effects of magnesium physiological supplementation on hyperactivity in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Positive response to magnesium oral loading test. Magnes Res. 1997;10(2):149-56.
[40] Ghanizadeh A. A systematic review of magnesium therapy for treating attention deficit hyperactivity disorder. Arch Iran Med. 2013 Jul 1;16(7):412-7.
[41] Mowry JB, et al. 2014 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS): 32nd Annual Report. Clin Toxicol. 2015;53(10):962-1147.
[42] Butel M-J, et al. The developing gut microbiota and its consequences for health. J Dev Orig Hlth Dis. 2018 Mar:1-8.
[43] Stremmel W, et al. Mucosal protection by phosphatidylcholine. Dig Dis. 2012;30 Suppl 3:85-91.
[44] Moré MI, et al. Positive effects of soy lecithin-derived phosphatidylserine plus phosphatidic acid on memory, cognition, daily functioning, and mood in elderly patients with Alzheimer’s disease and dementia. Adv Ther. 2014 Dec;31(12):1247-62.
[45] Kern JK, et al. Developmental neurotoxicants and the vulnerable male brain: a systematic review of suspected neurotoxicants that disproportionally affect males. Acta Neurobiol Exp (Wars). 2017;77(4):269-96.
[46] Ziment I. Acetyl cysteine: a drug that is much more than a mucokinetic. Biomed Pharmacother 1988; 42(8):513-519.
[47] Joshi D, et al. N-acetyl cysteine and selenium protects mercuric chloride-induced oxidative stress and antioxidant defense system in liver and kidney of rats: a histopathological approach. J Trace Elem Med Biol. 2014 Apr;28(2):218-26.
[48] Zhang Y. Decreased brain levels of vitamin B12 in aging, autism and schizophrenia. PLoS One. 2016 Jan 22;11(1):e0146797.
[49] James SJ, et al. Efficacy of methylcobalamin and folinic acid treatment on glutathione redox status in children with autism. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):425-30.