Za nadjev
170 g smrznutih jagoda ili svježih borovnica, malina ili kupina
1 kašika vode
2 kašike chia sjemenki
1-2 kašike javorovog sirupa ili meda (po ukusu)
1 chia jaje (1 kašika chia sjemenki + 2½ kašike vode)
90 g krupnih zobenih pahuljica
45 g mljevenih badema
45 g zobenog brašna (samo umutiti zob u blenderu)
75 ml javorovog sirupa
75 ml kokosovog ulja, otopljenog
Postupak:
Zagrijte rernu na 200°C/180°C ventilator. Četvrtasti kalup za tortu promjera 15 cm obložite papirom za pečenje.
Da biste napravili nadjev, stavite bobičasto voće i vodu u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri 8 do 10 minuta, koristeći drvenu kuhaču da nježno izlomite bobice u manje komade. Dodajte chia sjemenke i 1 kašiku javorovog sirupa. Maknite s vatre, probajte i po želji dodajte još javorovog sirupa.
Napravite chia “jaje”: pomiješajte chia sjemenke i vodu i ostavite da odstoji 5 minuta.
Stavite zob, bademe, zobeno brašno, javorov sirup i kokosovo ulje u zdjelu. Pomiješajte, zatim odvojite 2 kašike smjese i ostavite sa strane (ovo će biti preljev od mrvica).
Dodajte chia jaje u zdjelu i izmiješajte da se sjedini. Utisnite smjesu u obložen lim i prelijte pekmezom od bobičastog voća. Po vrhu rasporedite 2 kašike smjese koje ste odvojili i pecite u rerni 30 minuta.