VIDEO | Štitna se može izliječiti. Kako?

Januar je mjesec obilježavanja svjesnosti o bolestima štitne žlijezde, preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti ove bitne žlijezde kako bi se izbjegli negodni simptomi i opasne komplikacije. Bolesti štitne žlijezde najrašireniji su zdravstveni problem širom svijeta koje pogađaju milione ljudi naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlijezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hashimotov tireoiditis, a svi oni mogu biti uzrokovani različitim stvarima kao što je kumulativni stres, primarne virusne infekcije, upala u crijevima, nedostatak joda ili čak genetika.

Štitna žlijezda je jako važna žlijezda u dnu vašeg vrata. Stvara i proizvodi hormone koji rade s mnogim sistemima u vašem tijelu, uključujući oslobađanje i kontrolu hormona štitne žlijezde koji kontrolišu metabolizam. To je proces u kojem se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlijezde, to je zato što ova žlijezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Kako diferencirati uzroke i simptome i kako lječiti i izlječiti ovu divnu žlijezdu koja nas kako joj samo ime kaže štiti, pogledajte moj intervju na @n1bih u Novi dan sa divnom @minelajasar