Kako brzo i efikasno do dugotrajnog gubitka kilograma, nova naučna istraživanja

HIIT i TRF rješavaju HbA1c i masnoću na stomaku

Početak svake nove godine uvijek počinje sa rezolucijama od kojih neki mogu uključivati promjenu tjelesne težine  kao i usvajanje zdravijeg načina života. Naravno, postoji mnogo prijedloga kojima treba težiti, od kojih su uglavnom mnogi kratkotrajni.

Ali ako želite modificirati visceralnu masnoću, kontrolisati šećer u krvi i poboljšati omjer mišića i masti i to brzo, onda ćete biti sretni kada saznate o uspješnom ispitivanju objavljenom u poznatom časopisu Cell Metabolism Journal.

Randomizirano ispitivanje je pokazalo da je korištenje principa vremenski ograničene ishrane (TRE) i intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) u kombinaciji izuzetno efikasno u smanjenju masti. Ispitivanje potvrđuje da ćete, slijedeći strategiju za samo sedam sedmica, promijeniti težinu, izgubiti tjelesnu masnoću i masnoću na stomaku i izgubiti centimetre oko struka brže nego kod mnogih režima ishrane i dvostruko brže nego ako koristite bilo koji od ovih načina pojedinačno.

Autori u zaključku navode da njihovi nalazi sugerišu da kombinacija TRE i HIIT može brzo dovesti do nekoliko zdravstvenih koristi i smanjiti rizik od metaboličkih bolesti kod osoba s prekomjernom težinom/gojaznošću.

Visok stepen uspješnosti ističu potencijal ovih protokola ishrane i vježbanja da se implementiraju u kliničku praksu za liječenje i primarnu prevenciju prekomjerne težine/gojaznosti.

Reference:
Haganes KL, Silva CP, Eyjólfsdóttir SK, Steen S, Grindberg M, Lydersen S, Hawley JA, Moholdt T. Time-restricted eating and exercise training improve HbA1c and body composition in women with overweight/obesity: A randomized controlled trial. Cell Metab. 2022 Oct 4;34(10):1457-1471.e4.