Supa za dušu (slanutak i limun)

Ovdje nam slanutak obezbjeđuje proteine i daje ukusno gustu i kremastu teksturu. U frižideru će se zgusnuti, pa je  samo zagrijte i dobro promešajte da poslužite. Limun daje osvježavajuće djelovanje, savršeno za hladan dan.
Sastojci:
800 g  kuhanog slanutka (ja koristim iz staklenke već kuhani)
Maslinovo ulje
Morska so i svježe mljeveni crni biber
1 glavica luka, oguljena i sitno nasjeckana
2 čehna bjelog luka, oguljeni i sitno isječeni
1 mrkva, oguljena i sitno isjeckana
1 litar pilećeg ili povrtnog temeljca (ja koristim pola-pola) prilagodite ako ste vegani
Korica i sok od 1 limuna
Poslužiti:
Pečeni slanutak (opcija)
Prstohvat pahuljica čilija (opcija)
Sjeckani svježi peršun

*Savjet: Da biste napravili pečeni slanutak, ocjedite slanutak iz staklenke i posložite u plitku tepsiju. Prelijte sa malo maslinovog ulja (oko 2 kašičice), pospite sa soli i biberom i pecite 10-20 min u zagrijanoj rerni (200C/180C ventilator)

Postupak:
U velikoj šerpi  dinstajte luk i bjeli luk 10 do 15 minuta, dok ne omekšaju. Ne dozvolite da porumene. Dodajte mkrvu  i kuhajte još 5 do 10 minuta, povremeno mješajući. Po potrebi dodajte malo vode. Dodajte slanutak, dobro promiješajte, pa prelijte temeljcem. Pustite da provri, a zatim smanjite na laganoj vatri i kuhajte 10 minuta. Dodajte limunovu koricu i sok i blendajte dok ne postane kremasta supa.
Lagano zagrijte ili ohladite prije serviranja po želji. Poslužite pečenim slanutkom, čili pahuljicama, ako koristite, i sjeckanim peršunom.
×