Torta od badema i narandži

Narandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.

Narandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida.

Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Narandže posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele.

Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.

Redovno  konzumiranje narandže upola smanjuje šanse za dobivanje raka pankreasa, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.

Narandžina kora služi kao stimulans nervnog sistema, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Sastav:

3 srednje (bio) narandže

250g mljevenih badema

6 jaja

1 kašikica praška za pecivo

100g šećera ( ja sam koristila kokos šećer)

Priprema:

Narandže staviti u šerpu prekriti sa vodom i kuhati na niskoj temperaturi 2 sata.

Rernu zagrijati na 190 stepeni. Ohlađene narandže prepoloviti, izvaditi košpice i dodati u bleneder zajedno sa jajima, bademima, šećerom i praškom za pecivo.

Smjesu miksati do ne dobijete glatku formu koju onda ulijete u kalup/pleh koji ste prethodno pomastili puterom i posuli  brašnom. Pecite 50 minuta.

Tortu ohladite u kalupu i nakon toga okrenuti u tanjir za posluživanje.

Prijatno!