Humus na 3 načina

Quia a aliquam.

Humus je jedno od najstarijih jela na svijetu !

Prema legendi, smatra se da je u prvim zalogajima humusa uživao egipatski sultan Saladin u 12 vijeku.

Ova danas planetarno popularna delicija smatra se jednim od najstarijih poznatih jela s obzirom na to da se slanutak uzgajao još u Mezopotamiji, kolijevci čovječanstva.

Stoga krenimo s pričom o drevnom jelu čije su tragove ulaska na gastroscenu izbrisale pustinjske oluje egzotičnog Levanta.

Sam naziv, pod kojim je jelo danas poznato širom svijeta, dolazi od arapske riječi „hummus“, što znači slanutak.

Arheološki nalazi svjedoče da se slanutak uzgajao na području Bliskog istoka još prije deset hiljada godina. Prema ovom predanju, uzgajao se u visećim vrtovima drevnog Babilona, a u starom Egiptu bio je jedan od temelja ishrane. Trgovačkim je putovima dospio do Grčke, a nutritivne vrijednosti ove mahunarke spominju Platon i Sokrat.

Slanutak je bio uobičajena namirnica i na ulicama starog Rima, a od njega su se pripremala različita jela. Navode o slanutku nalazimo u Bibliji, a njegova upotreba za pripremu tradicionalnog jela hamitz spominje se i u Talmudu. Prema legendi, smatra se da je humus prvi uživao egipatski sultan Saladin u 12. stoljeću. Ipak, najstariji recept za jelo, preteču današnjem humusu, vodi nas u Kairo vijek kasnije.

Genaralno, humus je dio levantske kuhinje te hrani stanovništvo na području današnje južne Turske, Sirije, sjevernog Iraka, Jordana, Izraela, Lebanona i Palestine, a dosta se konzumira i u zemljama sjeverne Afrike te Maroka.

Slanutak je zapravo mahunarka i to vrlo visokih nutritivnih vrijednost!

U davna je vremena humus bio idealno jelo za suhu i oštru klimu, a usto što je zadovoljavao nutritivne potrebe, bio je i iznimno ukusan. Do današnjih je dana ovaj namaz ostao popularan te cijenjen u cijelom svijetu, i to ne samo zbog okusa već i činjenice da sadrži dovoljno proteina i vlakana te je bogat mineralima i vitaminima.

Može se ukrasiti sjemenkama slanutka, paprikom u prahu, nasjeckanim paradaizom, peršinom, itd. može se servirati sa sirovim povrćem poput crvene i zelene paprike, mlade mrkve, stabljika celera, mrkve .Humus je i nezaobilazni dio tzv. meze i služi se kao prilog uz  piletinu s grilla, ribu, različito povrće, meso itd.

Sastojci:

800g konzerviranog slanutka(dm prodavnice imaju odlican u staklenkama)iscjeđen, i 5-6 supenih kasika tahinija 2 male kašikice kumina,3-4 čehna sjeckanog bijelog luka (malo propržiti u kokos puteru da izbjegnemo jačinu) ili par komada mladog luka, sok od 1 limuna, 150 ml maslinovog ulja , (špinat- 200 g i cvekla -2 manje cvekle -ako želite varijaciju)

Priprema:

1. Staviti slanutak (leblebije) u blender sa tahinijem, kimom, paprikom, bijeli luk ili mladi luk i limunov sok, sveže začine – mentu, origano, peršun- po želji.

2. Dodati maslinovo ulje

3.sve to dobro izmiksati, dodati cveklu ili špinati i prebaciti u zdjelicu.

4.Posluži sa kriškicama svejže paprike, mrkve,krastavaca, tikvicama, povrćem po želji i što je u sezoni.

Prijatno!