Čokolada sa mandarinama

Rerum. Ut illum.

Svježi i sočni segmenti klementine obloženi su čokoladom od kokosovog putera koja se topi u ustima (tako da je odlična i za vegane!) u koju sam dodala ekstrakt vanilije i narandže. Za pripremu nije potrebno puno vremena, a rezultat je nevjerovatno ukusna čokolada. Recept za velike i male a bogat zdravim antioksidantima, hranjivim vlaknima, vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B grupe te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

Sastojci:

3 mandarine
200 g kokosovog ulja
100 g kakao praha
3 kašike javorovog sirupa ili meda
2 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica ekstrakta narandže
Mali prstohvat morske soli

 

Postupak:

  1. Mali kalup za pečenje – oko 11 cm x 17 cm – ili posudu slične veličine obložite pergament papirom za pečenje.
  2. Mandarine naribajte rendanjem i stavite koru na jednu stranu. Ogulite klementine/mandarine, izrežite na kockice i rasporedite na dno pripremljenog pleha.
  3. Lagano otopite kokosovo ulje u šerpici na laganoj vatri. Sklonite s vatre i umutite kakao prah dok ne postane glatka smjesa, a zatim umiješajte preostale sastojke dok se dobro ne sjedine.
  4. Smjesu prelijte preko segmenata klementine u kalupu, a zatim pospite koricu klementine, lagano je pritiskajući na površinu čokoladne smjese.
  5. Ohladite u frižideru 1 sat ili dok se ne stegne. Isjecite oštrim nožem i poslužite odmah jer čokolada postane veoma mekana na sobnoj temperaturi ili čuvajte u frižideru i pojedite u roku od dan-dva.

Prijatno!

×