Jedan od najpopularnijih zdravstvenih heroja povrća mora biti brokula. Zahvaljujući što je više viđamo kod popularnih kuhara znamo da uživamo u njima više al dente(ne prekuhane), ponosno pokazujući njihov svijetlo zeleni antioksidans hlorofil. Bilo da se kuhaju na pari, prže, peku u rerni – sve je super.
Brokula je porijeklom sa Mediterana – naziv dolazi od italijanskog naziva brocco i latinskog bracchium što znači ruka, grana ili izdanak. Volimo brokulu zbog visokog sadržaja vitamina C i neobično jake kombinacije vitamina A i K. Dobar je izvor folata, kalcijuma, željeza i kalijuma, može raditi na popravci DNK u ćelijama i ima antioksidativne, antivirusne i antibiotske osobine.
Sastojci:
2 velike brokule (čitave) – otprilike 450g
1 mali luk sitno isječen
3 čehna bjelog luka, zgnječena
1 kašičica limunove korice
2 jajeta
10-12 kašika bademovog brašna (mljeveni bademi)
1 kašika suncokretovih sjemenki (ili pinjola)
80 g rendanog parmezana
1 velika šaka svježe nasjeckanog korijandera/peršuna/kopra/bosiljka (ja sam koristila peršun)
Morska so
Crni biber
2 kašike putera/kokos putera
Začini po želji: kašičica mlevenog kima/čilija/dimljene paprike
Dip od avokada
2 velika zrela avokada
4 supene kašike svežeg soka od limete ili limuna
2 kašike vode
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 manja luka sitno narezan na kockice
2 veća čehna bjelog luka, sitno isjeckana
Morska so
Crni biber
Malo kajenskog bibera/mljevene crvene čili ili jalapeno paprike po ukusu (za djecu/ne ljubitelje čilija samo podjelite sos na dva djela i dodajte čili u jednu porciju)
Za ukrašavanje: svježe začinsko bilje kao što je korijander
Postupak:
Cijelu brokulu narendajte na krupniju formu.
U većoj posudi umutite jaje, dodajte rendanu brokolu i sve ostale sastojke za burgere.
Kombinirajte drvenom kašikom ili rukama. Ako je smjesa prevlažna dodajte još bademovog brašna, ako je presuha dodajte još jedno jaje, umutite ga i dodajte malo u smjesu (po potrebi dodajte još malo).
Kada budete zadovoljni svojom mješavinom, napravite burgeri a zatim ih stavite u rernu zagrijanu na 180 C, 25 -30 min.
Da biste napravili umak od avokada, pomiješajte sve sastojke i poslužite u zdjeli ukrašenoj svježim začinskim biljem.
Poslužite uz veliku salatu od rukole, sjeckane rotkvice, krastavca i crvene paprike i malo tostiranih oraha.
Prijatno!