Mislim da nema osobe kojoj se lazanje ne sviđaju. ZAŠTO biste se odrekli omiljenih lazanja kad ih možete napraviti po istom principu, a umjesto loših sastojaka dodati još malo dobrih namirnica? Moja verzija lazanja ne koristi bešamel sos, ima dodatni protein iz jaja i naravno malo više povrća. Svaki obrok možemo “obući” u zdravo ruho pa tako i ove lazanje imaju sve što treba plus dodatne benefite povrća i naravn bez bešamel sosa.
Recept:
1 pakovanje lazanja (250g) ja korisitm bio verziju koju možete naći u većini prodavnica zdrave hrane a možete i one od heljde
500g mljeveng junećeg mesa
1 veliki luk sitno isjeckan
5 čehni bijelg luka
2 supene kašike morske soli
1 supena kašika bibera
2 supene kašike mix suhog italijanskog začinskog bilja (origano, bosiljak, peršun, ružmarina) ili napravite svoj po želji
500 g blitve ili špinata
300g isjeckanik gljiva (ja sam koristila bukovače)
6 jaja -kuhanih i isječenih na kriške
passata (pasiranih paradajz) 800-900 ml
200 g rendang parmezaan
mocarela sir (125 g) 4 pakovanja isjecana na kriške
Priprema: Zagrijete puter (ja korisitim kokos puter) u dubljoj šerpi, pa propržite luk dok ne postane staklast. U to dodajte mljeveno meso i dinstajte 15 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte začine. U to dodajte gljive propržite ih zajedno i onda passatu.
Zajedno kuhajte par minuta, zatim dodajte špinat. Dobro sve promješajte i kuhajte na laganoj vatri 20 min.
Podmažite vatrostalnu tepsiju sa malo putera i prelijte dno posude sa sosom. Zatem dodaje kriške mozarela sira i kriške jaja. Stavite red kore i prelijte ih sosom, red jaja i mocarela sira. Zadnji red korą idę na vrh i sos na vrh.
Stavite ih u zagrijanu rernu na 220 stepeni. Pecite 40 minuta, a onda izvadite i narendajte po vrhu parmezan.
Poslužite uz salatu (turšija) ili neku svježu varijaciju sezonske salate.
Prijatno!