Mediteranska piletina

Nisi quod placeat laborum.

Ovo špansko jelo spajamo s brokulom, jer brokula ima odličan efekat na proces detoksikacije tijela i bogata je vitaminima K, C, B1, B6, A i E. Također je vrlo dobar izvor vlakana, pantotenske kiseline, hroma, folata, mangana, fosfora, kalijuma i bakra.

Za piletinu

1 kašika kašike kokosovog ulje

4 pileća bataka ili karabataka sa kožom

5 čehna bijelog luka , narezanih na kockice

800 ml pilećeg temeljca

3 lovorova lista

1 kašičica svježe mljevenog bijelg ili crnog bibera

1 kašičica cijelog zrna crnog bibera

3 1⁄2 supene kašike sirćeta

2 kašike tamari ili soja sos

 

Za rižu od brokule

1 veća brokula sa stabljikom, oko 350 g

2 mlada luka ili prasa , sitno narezani

morska so i crni biber

Priprema

  1. Zagrijte kokosovo ulje na srednje jakoj vatri u širokoj tavi s poklopcem. Kada je ulje vruće, stavite pileće komade u ulje i lagano pržite oko 3 minute sa svake strane. Izvadite pećenu piletinu iz tave i ostavite sa strane.
  2. Smanjite vatru i dodajte bjeli luk. Pirjajte 30 sekundi dok ne počne da dobije zlatno žutu boju prije dodavanja temeljca, lovorovih listova, bibera, zrna bibera i jabukovog sirćeta. Promiješajte i pustite da sos krčka.
  3. Dodajte piletinu nazad u umak u tavi, smanjite temperaturu na minimum i poklopite. Dinstajte piletinu u umaku 10 minuta, a zatim okrenite piletinu, poklopite i kuhajte još 5 do 8 minuta dok piletina ne bude kuhana. Dodajte tamari ili soja sos i promješajte.
  4. Ako želite da sos bude gušći, izvadite piletinu i držite je na toplom (u ovom trenutku možete ukloniti i kožu) , a zatim sos krčkajte nekoliko minuta na srednje laganoj vatri.
  5. Da biste napravili rižu od brokule, upotrijebite grube zube na ribežu kako biste cijelu brokulu, uključujući stabljiku, naribali na komade veličine riže. Kuhajte brokulu u tavi sa nekoliko kašika vode (s poklopcem) 3 do 4 minute dok ne omekša. Začinite po ukusu, dodajte dzumbir ili kurkumu i promešajte mladi luk, a zatim odmah poslužite sa piletinom.

 

×