Ovo špansko jelo spajamo s brokulom, jer brokula ima odličan efekat na proces detoksikacije tijela i bogata je vitaminima K, C, B1, B6, A i E. Također je vrlo dobar izvor vlakana, pantotenske kiseline, hroma, folata, mangana, fosfora, kalijuma i bakra.
Za piletinu
1 kašika kašike kokosovog ulje
4 pileća bataka ili karabataka sa kožom
5 čehna bijelog luka , narezanih na kockice
800 ml pilećeg temeljca
3 lovorova lista
1 kašičica svježe mljevenog bijelg ili crnog bibera
1 kašičica cijelog zrna crnog bibera
3 1⁄2 supene kašike sirćeta
2 kašike tamari ili soja sos
Za rižu od brokule
1 veća brokula sa stabljikom, oko 350 g
2 mlada luka ili prasa , sitno narezani
morska so i crni biber
Priprema
- Zagrijte kokosovo ulje na srednje jakoj vatri u širokoj tavi s poklopcem. Kada je ulje vruće, stavite pileće komade u ulje i lagano pržite oko 3 minute sa svake strane. Izvadite pećenu piletinu iz tave i ostavite sa strane.
- Smanjite vatru i dodajte bjeli luk. Pirjajte 30 sekundi dok ne počne da dobije zlatno žutu boju prije dodavanja temeljca, lovorovih listova, bibera, zrna bibera i jabukovog sirćeta. Promiješajte i pustite da sos krčka.
- Dodajte piletinu nazad u umak u tavi, smanjite temperaturu na minimum i poklopite. Dinstajte piletinu u umaku 10 minuta, a zatim okrenite piletinu, poklopite i kuhajte još 5 do 8 minuta dok piletina ne bude kuhana. Dodajte tamari ili soja sos i promješajte.
- Ako želite da sos bude gušći, izvadite piletinu i držite je na toplom (u ovom trenutku možete ukloniti i kožu) , a zatim sos krčkajte nekoliko minuta na srednje laganoj vatri.
- Da biste napravili rižu od brokule, upotrijebite grube zube na ribežu kako biste cijelu brokulu, uključujući stabljiku, naribali na komade veličine riže. Kuhajte brokulu u tavi sa nekoliko kašika vode (s poklopcem) 3 do 4 minute dok ne omekša. Začinite po ukusu, dodajte dzumbir ili kurkumu i promešajte mladi luk, a zatim odmah poslužite sa piletinom.