Kolač od jabuke i dunje

Ovaj divni jesenjski kolač je nutritivno bogat hranjivim vlaknima i  pektinom, uz to bez glutena i bogat zdravim masnoćama i proteinom.

Dunje su nekako nedovljno prisutne na našoj trpezi . Evo par savejta zašto ih uključiti više i češće u ishranu:

➡️Ublažavaju  probavne probleme
Nedavna istraživanja sugerišu  da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva  poput ulceroznog kolitisa. Istraživanje sugeriše da biljni spojevi u dunji mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. Može smanjiti simptome refluksa kiseline.
➡️Nekoliko istraživanja sugeriše da  dunja  može pomoći u upravljanju simptomima gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), obično poznate kao refluks kiseline.
➡️Dunje mogu ublažiti različite simptome alergije potiskivanjem aktivnosti određenih imunoloških ćelija odgovornih za alergijske reakcije.

➡️Dunje mogu podržati vaš imunološki sistem.Nekoliko istraživanja otkriva da dunja  ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju prekomjernog razmnožavanja određenih štetnih bakterija, poput E. coli i S. aureus.

Sastojci:

600 g dunje, oguljene i isjeckane
1 Limun, sok i korica
200 g jabuka, nasjeckane

5 kašika maslinovog ulja ili kokosovog puter (otopljenog)

Završni sloj:

½ šolja  zobenih pahuljica
½ šolje  mljevenih badema

½ šolje oraha

½ kašikice mljevenog cimeta

½ kašikice muškatnog oraščića

25 g maslaca, kockice

Priprema:
Zagrijte rernu  na 180C.
Kombinujte zob, mljevene bademe, cimet, i maslac narezan na kockice u posudu za miješanje i trljajte između vrhova prstiju dok smjesa ne nalikuje mrvicama.
Kašikom dodajte voće u koje ste dodali limun, limunovu koricu i maslinovo ulje  u posudu za pečenje male do srednje veličine i pospite mrvice  po voću. Pecite u rerni  20-30 minuta ili dok preliv ne porumeni. Poslužite s jogurtom ili sladoledom.

Prijatno!