Riblji temeljac

Aspernatur consequatur et praesentium.

Temeljac iz kostiju čini osnovu mnogih naših obroka, zajedno sa bogatstvom probiotičke hrane. Temeljac je bogat vitaminima, mineralima, kolagenom i keratinom što ga čini odličnim za kožu – uključujući i strašni celulit!

Zdrave masti u bujonu pomažu vam da asimilirate važne vitamine, uključujući Vit D.

Sastojci:
3-4 litre vode, ovisno o veličini vaše posude
riblja glava i unutrašnja kost
luk, prasa, mrkva, korjen peršuna i celer
1 kašika zrna crnog bibera
Nekoliko osušenih listova lovora

1 supena kašika jabukovog sirćeta ili svježeg soka od limuna (ovo može pomoći u izvlačenju minerala iz kostiju)

Procedura:

  1. Stavite kosti i sve dodatne sastojke u veliku šerpu od nehrđajućeg čelika i prelijte hladnom vodom. (ja sam koristila pretis lonac).
  2. Pokrijte poklopcem i prokuhajte. Smanjite temperaturu i pustite da lagano kuha, poklopljeno, najmanje 2 sata u pretis loncu ili ako koristite šerpu do 5 sati.
  3. Procijedite tečnost, upotrijebite odmah ili ostavite da se ohladi prije skladištenju (po mogućnosti u staklu / keramici, a ne u plastici). Temeljac može biti u frižideru nekoliko dana ili do 7 dana ako je ne koristite, jer će se na površini stvoriti sloj masnoće koji služi kao prirorodni prezervans. Ukoliko želite temeljac možete i zamrznuti.

Prijatno!