Intolernacija na laktozu

Osobe s intolerancijom na laktozu nisu u stanju probavljati  šećer (laktozu) u mlijeku. Kao rezultat, imaju proljev, gasove i nadimanje nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Stanje koje se naziva i malapsorpcija laktoze, obično je bezopasno, ali njegovi simptomi mogu biti neugodni.

Premalo enzima proizvedenih u tankom crijevu (laktaza)  odgovorno za netoleranciju na laktozu. Ako su vaši niovi ovog enzima preniski, postajete intolerantni na laktozu, što dovodi do simptoma nakon što jedete ili pijete mliječne proizvode.

Simptomi

Znakovi i simptomi netolerancije na laktozu obično počinju od 30 minuta do dva sata nakon jedenja ili pijenja hrane koja sadrži laktozu. Uobičajeni znakovi i simptomi uključuju:

Dijareja
Mučnina, a ponekad i povraćanje
Grčevi u želucu
Nadimanje
Gasovi

Uzroci

Intolerancija na laktozu javlja se kada vaše tanko crijevo ne proizvodi dovoljno enzima (laktaze) za probavu mliječnog šećera (laktoze).

Laktaza obično pretvara mliječni šećer u dva jednostavna šećera – glukozu i galaktozu – koji se apsorbiraju u krvotok kroz crijevnu sluznicu.

Ako vam nedostaje laktaze, laktoza u vašoj hrani prelazi u debelo crijevo, umjesto da se prerađuje i apsorbuje. U debelom crijevu normalne bakterije stupaju u interakciju s neprobavljenom laktozom, uzrokujući znakove i simptome netolerancije na laktozu.

Postoje tri vrste netolerancije na laktozu. Različiti faktori uzrokuju nedostatak laktaze u osnovi svake vrste.

Primarna netolerancija na laktozu

Ljudi koji razviju primarnu intoleranciju na laktozu – najčešći tip – započinju život proizvodeći dovoljno laktaze. Dojenčadima koja se prehranjuju mlijekom potrebna je laktaza.

Kako djeca zamjenjuju mlijeko drugom hranom, količina laktaze koju proizvode normalno opada, ali obično ostaje dovoljno visoka da probavi količinu mlijeka u tipičnoj prehrani odraslih. U primarnoj netoleranciji na laktozu, proizvodnja laktaze naglo opada u odrasloj dobi, što otežava probavu mliječnih proizvoda.

Sekundarna netolerancija na laktozu

Ovaj oblik intolerancije na laktozu javlja se kada vaše tanko crijevo smanji proizvodnju laktaze nakon bolesti, povrede ili operacije na tankom crijevu. Bolesti povezane sa sekundarnom netolerancijom na laktozu uključuju crijevnu infekciju, celijakiju, prekomjerni rast bakterija i Crohnovu bolest.

Kongenitalna ili razvojna netolerancija na laktozu

Moguće je, ali rijetko je da se bebe rode s intolerancijom na laktozu uzrokovanu nedostatkom laktaze. Ovaj se poremećaj prenosi s generacije na generaciju u nasljednoj formi  koja se naziva autosomno recesivan, što znači da i majka i otac moraju prenijeti istu gensku varijantu da bi dijete moglo biti nosioc. Prerano rođena deca također mogu imati intoleranciju na laktozu zbog nedovoljnog nivoa laktaze.

Faktori rizika

Uzroci koji mogu učiniti vas ili vaše dijete sklonijim intoleranciji na laktozu uključuju:

Starosti. Netolerancija na laktozu obično se javlja u odrasloj dobi. Stanje je neuobičajeno kod beba i male djece.

Etnicitet. Intolerancija na laktozu najčešća je kod ljudi afričkog, azijskog, latinoameričkog i američkog indijskog podrijetla.

Prerano rođenje. Dojenčad rođena prerano mogu imati smanjeni nivo laktaze jer tanko crijevo ne razvija ćelije koje stvaraju laktazu do kasnog trećeg tromjesečja.

Bolesti koje pogađaju tanko crijevo. Problemi tankog crijeva koji mogu uzrokovati netoleranciju na laktozu uključuju prekomjerni rast bakterija, celijakiju i Crohnovu bolest.

Određeni tretmani karcinoma. Ako ste imali radijaciju  ili imate crijevne komplikacije od hemoterapije, povećava se rizik od razvoja intolerancije na laktozu.

Dukat Lagano jutro – otkrijte uživanje u mliječnim proizvodima

Dukat Lagano jutro linija je mliječnih proizvoda bez laktoze u kojima mogu uživati i oni koji ne podnose laktozu.

Proizvodi iz linije lako su probavljivi jer je laktoza razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu koje osobe osjetljive na laktozu mogu lako probaviti.

×