Hrana koje pomaže u sprječavanju štetnog efekta sunca

Paradajz
Studija objavljena 2012 u The American Journal of Clinical Nutrition objavila je da hrana bogata likopenom, može smanjiti ozbiljnost opekotine od sunca i povećava vlažnost i elastičnost kože. Likopen nalazimo i u groždu, lubenici, crvenoj papriki.

Bobičasto voće
Godine 2009. istraživači na Univerzitetu Hallym u Republici Koreji otkrili su da je lokalna primjena antioksidansa zvanog elaginska kiselina dovela do smanjenog upalnog odgovora na UV zrake, navodi se u članku u časopisu Science Daily. Elaginska kiselina se obično nalazi u malinama, jagodama i brusnicama. Kiselina je usporila oslobađanje enzima koji razgrađuju kolagen u ćelijama kože miševa i ljudi.

Zeleni čaj
Epigalokatehin galat, ili EGCG, je specifična vrsta nutrijenata koji se nalazi u zelenom čaju koji ima fotoprotektivne efekte. U studiji objavljenoj u Archives of Biochemistry and Biophysics, kada su istraživači davali zeleni čaj miševima 31 sedmicu dok su ih izlagali UV zracima, miševi koji su pili čaj imali su značajno manje raka kože od grupe miševa koji su imali isto UV zračenje. Kako bi dobili iste rezultate kao i miševi, autori studije kažu da bi ljudi morali piti između 3-4 šoljice zelenog čaja dnevno.

Kafa
Studija objavljena u januaru 2015. u Journal of the National Cancer Institute otkrila je povezanost između visoke konzumacije kafe i niže stope malignog melanoma. Istraživači su proučavali unos kafe kod dobrovoljaca tokom 10 godina. Otkrili su da ljudi koji piju 4 šoljica kafe dnevno imaju 20 posto manje šanse da obole od raka kože.
Treba da izbjegavate zaslađivače u kafi, jer šećer loše utiče na kvalitet vaše kože.

Začinsko bilje
Biljke kao što je origano koncentrisani su izvori antioksidansa i mogu zaštititi od slobodnih radikala, prema istraživanju objavljenom u martu 2016. u Oksidativnoj medicini i ćelijskoj dugovječnosti. Svježe i sušeno bilje imalo je veći nivo antioksidansa. Udvostručite antioksidanse i napravite sos za salatu sa origanom.