Da li vaša ishrana utiče na zdravlje bebe

Kao budući roditelj, zamislite da je moguće smanjiti budući rizik vašeg djeteta od razvoja bolesti!

Kada je fetus u materici, naučnici vjeruju da se postavljaju metaboličke vrijednosti. Oni diktiraju kako će bebin organizam reagovati u kasnijem životu. Ako rano nedostaje hranljivih materija, to je kao da fetus očekuje slična stanja tokom svog života. Stoga razvija štedljive fiziološke mehanizme da se nosi s njima. Međutim, ako dojenče tada odraste s obilnim zalihama hrane, posebno slatke hrane, vjerojatnije je da će razviti zdravstvene probleme zbog postavljenih tačaka koje su stvorene da se nose s nedostatkom nutrijenata.

Druge studije su pokazale da nedostatak nutrijenata u maternici može dovesti do toga da ćelije fetusa postanu otporne na inzulin 2. Ovo je strategija dizajnirana da prebaci glukozu u mozak, gdje je stalno potrebna. Ako visokoenergetska hrana postane obilna nakon rođenja, ova smanjena osjetljivost na inzulin može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Imati veću porođajnu težinu od prosjeka povezano je i sa lošijim zdravljem.
Mnoge žene i same razviju dijabetes u trudnoći, a prema nekim procjenama to iznosi i do 16% svih trudnoća. Ako je nivo šećera u krvi buduće majke visok, to će dovesti do toga da beba bude teža pri rođenju i ima neispravne inzulinske mehanizme, jer su postavljene tačke za insulin postavljene u maternici. Takva beba imaju povećan rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Prema Cancer Research UK, bebe s porođajnom težinom većom od prosječne (iznad 4kg) imaju povećan rizik od razvoja raka dojke, sindroma policističnih jajnika, raka prostate i testisa, pa čak i dječje leukemije.

Naučnici su primijetili da bebe s niskom porođajnom težinom češće pate od dijabetesa tipa 2 i visokog pritiska u odrasloj dobi, te imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti 1. Niska porođajna težina također je povezana s depresijom i anksioznošću u odrasloj dobi.

Čak i ako sama dojenčad jedu hranljivu ishranu i održavaju doživotnu zdravu težinu, i dalje imaju veći rizik od razvoja ovih zdravstvenih problema.