Bitnost vitamina D i omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Nizak nivo vitamina D prije rođenja direktno je povezan s metaboličkim sindromom, osteoporozom, imunološkim problemima i astmom u kasnijem životu. Važan je za razvoj nervnih ćelija i mozga, ima doživotno dejstvo. Vitamin D je prilično oskudan u hrani jer se uglavnom dobija iz sunčeve svjetlosti, pa se savjetuje dodatak.
Omega 3 masne kiseline su također potrebne za zdrav razvoj mozga. Ćelije mozga okružene su masnom membranom, a omega 3 masti pomažu da se osigura da membrana ostane tečna, omogućavajući moždanim ćelijama da komuniciraju jedna s drugom. U jednoj studiji, kada su trudnice uzimale suplemente Omega 3, njihova djeca su imala bolje mentalno zdravlje, pažnju i spoznaju od onih koji nisu. Omega 3 masti se nalaze u skušama, sredela i sardinama, zajedno sa lanenim uljem, chia sjemenkama i orasima.
Stvaranje zdravih beba funkcionalnom medicinom
Sve to znači da vaš izbor hrane tokom trudnoće može smanjiti vjerovatnoću da će vaša beba razviti mnoge zdravstvene probleme kasnije u životu.
Ako želite doživotno zdravlje vaše bebe, pa čak i vaših budućih unuka, pružajući najbolju moguću prehranu dok je vaše dijete još u utrobi, mogu vam pomoći. Personalizirane promjene u ishrani, nutrijentima i načinu života osiguravaju da prenesete dragocjeni dar doživotnog zdravlja.
Vodit ću vas na svakom koraku na vašem putu ka zdravom majčinstvu.
Reference:
Birth Weight and the Risk of Cardiovascular Outcomes: A Report From the Large Population-Based UK Biobank Cohort Study – PubMed (nih.gov)
The thrifty phenotype hypothesis – PubMed (nih.gov)