Čvorići na štitnoj žlijezdi

Šta su tiroidni čvorovi?
Čvorovi na štitnoj žljezdi su tkiva štitne žljezde koje ne rade kako treba. Oni nastavljaju da rastu više nego što je potrebno vašem tijelu i obično ne proizvode hormone kako treba.
Šta ih uzrokuje?
Previše joda i izloženost zračenju su dva velika uzroka. Mnogo su češći kod onih koji imaju Hashimoto ili hipotireozu.
Koliko je česta pojava?
Jako česta! Ako ste odrasla osoba s bolešću štitne žlijezde, vjerovatno imate čvorove na štitnoj žlijezdi. Čak i ako nemate bolest štitne žlijezde, izgledi za pojavu čvorova rastu sa godinama. Na primjer, 60-godišnjak ima oko 60% šanse da dobije čvoriće.
Koliko su opasni?
Većina je bezopasna. U stvari, 93% nikada se ne razvije u nešto opasno. Ipak, na njih vrijedi obratiti pažnju jer 5-7% može nositi rak štitne žlijezde. Osim što izazivaju rak, čvorovi mogu biti smetnja. Ako postanu prevelike, mogu ometati govor i gutanje.
Kako liječiti čvorove na štitnoj žlijezdi?
Da biste upravljali čvorovima štitne žljezde, važno je pratiti njihovu veličinu i poduzeti sve korake kako biste spriječili njihovo povećanje. Kada dobijete potvrdu ultrazvuka, ljekar treba da vam da vremenski rok za ponavljanje testa.
Postoje četiri glavne stvari koje možete učiniti da spriječite rast vaših nodula:
1. Ograničite unos joda. Izbjegavajte suplemente s jodom i ograničite hranu bogatu jodom, poput soli bogate jodom, mliječnih proizvoda, prerađenih žitarica, žumanca, morskog povrća i nekih vrsta morskih plodova. Naučite i o jodu u kozmetici i izbjegavajte ga.
2. Neka vaša jetra bude zdrava. Ispostavilo se da mast u jetri stvara upalne hemikalije koje uzrokuju rast čvorića. Masnoća u jetri česta je posljedica prevelikog unosa procesiranih karbohidrata iz žitarica i fruktoze.
3. Koristite nutraceutike. Visokokvalitetne studije na ljudima pokazale su da sigurni, prirodni sastojci često mogu smanjiti čvorove štitne žljezde.Oni također mogu usporiti stopu rasta čvorića i smanjiti rizik da noduli postanu kancerozni. Primjeri su resrverstol, selen, mio- inozitol, melatonin, omega 3, l- karnitin …