Riblji kari sa špinatom uz karfiol rižu

Volim žive kontrastne boje i hranljive materije koje ovaj curry pruža. Špinat  i slatki krompir obezbeđuju beta-karoten koji naša tjela pretvaraju u vitamin A, koji pomaže u održavanju vida i rastu i razvoju naših ćelija; vitamin C koji pomaže u održavanju našeg imunološkog sistema omogućavajući nam da se borimo protiv prehlade i infekcija, i vitamin K koji pomaže našoj krvi da se pravilno zgruša ako se posječemo ili povrjedimo. Karfiol pruža odličnu bazu, dodajući dodatne hranljive materije i vlakna koja pomažu našoj probavi.

SASTOJCI:
1 veći karfiol
800 g bijele ribe bez kostiju bez kože, kao što je bakalar ili grdobina, narezane na velike komade

4 kašike  kokosovog ulja
1 kašičica mljevene kurkume
1 kašičica mljevenog cimeta
1 veći batat (oko 400g), oguljen i narezan na kockice
100 g slanih pistacija, oljuštenih i sitno nasjeckanih
1 zeleni čili sitno nasjeckan ( izvadite sjemenke  ako ne volite previše ljuto)
1 kašika rendanog korjena đumbira
6 čehni bjelog luka
400 g mladog špinata
500 ml bademovog mljeka
75 g kremastog kokosa, narendanog
1 limeta – pola ocijeđena, druga polovina narezana na kockice
sol i biber
Za mješavinu začina:
2 kašičice sjemenki korijandera
1 kašika sjemena kima
1 kašika sjemenki komorača
1 kašika garam masale
Postupak:
Zagrijte rernu na 180°C, ventilator 160°C. Pomiješajte 2 kašike  kokosovog ulja, kurkumu i cimet u malom plehu ili posudi za pečenje. Zagrijte u zagrijanoj rerni nekoliko minuta, pa dodajte batat i premažite začinjenim uljem. Vratite u rernu i pecite 30-40 minuta.
Za mješavinu začina, na suho tostirajte korijander, kim i sjemenke komorača u tavi  1-2 minute ili dok ne zamirišu, a zatim izmrvite u fini prah koristeći tučak  ili izmiješajte u mlinu za začine. Zatim tostirajte garam masalu u tavi  i pomiješajte je sa ostalim začinima.  1 kašičicu mješavine začina pomješajte  sa sitno isjeckanim pistacima i ostavite sa strane.
U velikoj tavi ili šerpi  zagrijte 1 kašiku kokosovog ulja i prodinstajte čili, đumbir i bjeli luk. Dodajte ostatak mješavine začina, a zatim špinat  u serijama, miješajući između svakog dodavanja, dok sve ne pomješa.
Sada u šerpu dodajte bademovo mlijeko i kremasti kokos i kuhajte sve još nekoliko minuta, a zatim izmiksajte štapnim blenderom. Dodajte sok od limete, začinite po ukusu i ostavite sa strane.
Stavite iskomadani  karfiol u procesor za hranu i usitnite do konzistencije riže. U šerpi ili dubljoj tavi zagrijte kašiku kokosovog ulja, dodajte narezani karfiol i malo vode i zagrijte 5-10 minuta u poklopljenom loncu. U isto vrijeme ponovo zagrijte umak dok ne dobijete male mjehuriće na vrhu,  a zatim dodajte ribu i lagano je dinstajte u sosu 3-4 minute, povremeno lagano miješajući.
Kari poslužite sa rižom  od karfiola prelivenim kockicama slatkog krompira i pospite  mješavinom pistacija i začina. Poslužite kriške limete sa strane.