Proljeće je sezona toplih salata

🥗Proljeće je sezona toplih salata. Još uvijek nije dovoljno toplo da hladimo probavni sistem, mada je moja preporuka da ga nikada ne treba hladiti samo jesti lakšu hranu u toplijim danima.
Ovu salatu možete napraviti sa većinom povrća koje će te naći na tezgama vaših pijaca a svakako dodajte neke svoje favorite.
👩🏻‍🍳Recept:
400 g slanutka/ leblebije ( ja koristim one iz @dm_dmbio u staklenci, možete ih i sami skuhati u većoj količini pa ostaviti par dana u frižideru i sa ostatkom napraviti humus).
👩🏻‍🍳Sastojci:
250g čeri paradajza
1 srednja glavica brokule iskomadana na manje djelove
4 čehna bijelog luka
2 čajne kašike origana ili timjana
3 supene kašike maslinovog ulja
1.5 supena kašika balzamik sirćeta
200g mocarela ili burrata sira
Dodaci za serviranje:
Rukola salata
Bosiljak
Balzamik sirće
Par komada rotkvice isjećene na kolutiće
Čili pahuljice
Po želji omiljeni zdravi hljeb
👩🏻‍🍳 Postupak:
Ugrijte rernu na 220 C. Procjedite slanutak I dobro ga osušite u kuhinjskoj krpi. U najvećem plehu za pećenje koji može stati u vašu rernu ( što plići da se povrće ne pari nego peče) pomješajte osušene leblebije, čeri paradajz, brokulu, bijeli luk, timjan, 1 kašiku balzamik sirćeta, so i biber. Pecite u rerni 10 min, zatim promješajte i pecite još 5 minuta dok čeri paradajz nije napukao a slanutak postao hrskav.
Prebacite sve u veliku posudu ( osim bijelog luka) i dodajte mocarelu, rukolu i rotkvicu.
Završite sa ostatkom balzamik sirćeta, čili pahuljicama i malo soli. Bijeli luk iscijedite iz njegove kože i premažite ga na tostirani hljeb i sa malo maslinovog ulja.
👩🏻‍🍳Prijatno!
×