Ovaj jednostavan recept postao je redovan u mojoj kući. Odličan je i za večere za više ljudi i proslave. Batake/mogi i krilca serviram sa pečenim batatom isječenim na sa štapićima i salatom . Ako ste dovoljno organizovani, marinirajte piletinu u sosu preko noći i ostavite u staklenoj posudi sa poklopcem u frižideru.
Ako možete, kupite organsku ili piletinu iz slobodnog uzgoja.
Ako možete, kupite organsku ili piletinu iz slobodnog uzgoja.
Sastojci:
5 kašika soja/tamari sosa
1 kašika meda
2 kašike maslinovog ulja
2 velika čehna bjelog luka, oguljena i zgnječena
8 pilećih bataka/ ili 10 krilaca
2 kašike sjemenki susama
Postupak:
Pomiješajte soju, med, maslinovo ulje i zgnječeni bijeli luk zajedno u posudi.
Stavite piletinu u zdjelu i dobro promešajte. Ostavite da se marinira najmanje 30 minuta (ili idealno preko noći).
U međuvremenu zagrijte rernu na 220ºC i obložite pleh sa papirom.
Pecite piletinu 40-45 minuta, dok ne porumeni. Dodati u zadnjih 15 min pečenja sjemenke susama (pospite po piletini).
Poslužiti:
listovi salate po izboru
rotkvice, oprane i narezane
krastavac, narezan na trakice
mladi luk, tanko narezan
listovi korijandera ili peršuna
1 kašika susama
kriške limete ili limuna
Stavite listove salate na tanjir i pospite rotkvice, krastavac, mladi luk, korijander i susam.