Patite od žgaravice (kiseline u želucu)?

Pravi uzrok GERB-a i zašto nam je potrebna želučana kiselina

Većina ljudi misli da je refluks kiseline uzrokovan viškom želučane kiseline. Ovo je uobičajeni medicinski mit, koji je rezultirao raširenim nerazumijevanjem stanja i načina na koji ga najbolje liječiti.

Da bismo ispravno razumjeli što se događa u refluksu kiseline i povezanom stanju gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), prvo razmotrimo normalnu probavu.

Nakon što sažvakate i progutate hranu, ona putuje niz cijev poznatu kao jednjak. Na kraju jednjaka nalazi se mišić poznat kao donji ezofagealni sfinkter (LES), koji je “čuvar vrata” između kraja jednjaka i želuca. Kako sažvakana hrana stigne do donjeg dijela jednjaka, LES se opušta, otvarajući “vrata” u želudac tako da hrana može biti podvrgnuta daljnjoj razgradnji hlorovodoničnom kiselinom (želučanom kiselinom) u želucu. Normalno, LES se sužava nakon što hrana prođe u želudac, sprečavajući želučanu kiselinu da prska (ili refluksuje) u jednjak.[1],[2]

Međutim, kod osoba zahvaćenih GERB-om, LES ima slabiji ton i ne sužava se u potpunosti nakon što hrana prođe iz jednjaka u želudac. Ovo u suštini ostavlja otvorena “vrata” između jednjaka i želuca, čime se omogućava da se želučana kiselina vrati iz želuca prema gore u jednjak. Ovaj refluks kiseline može iritirati ćelije koje oblažu jednjak i uzrokovati simptome kao što su peckanje, bol, pa čak i kašalj.[3],[4]

Osim što je neugodna, žgaravica koja se dugoročno ne liječi može iritirati ćelije jednjaka, što dovodi do stanja poznatog kao Barrettov jednjak i povećava rizik od raka jednjaka.[5]

Rizici konvencionalnih tretmana refluksa

Uobičajeno, simptomi refluksa se liječe lijekovima koji ili smanjuju količinu kiseline proizvedene u želucu (inhibitori protonske pumpe ili PPI) ili neutraliziraju kiselinu nakon što se proizvede u želucu (proizvodi kalcijum karbonata kao što su antacidi za žvakanje ili pitki).

Kada se koriste kratkoročno tokom “refluksne krize”, ovi lijekovi stavljaju flaster na neugodne simptome, ali ne čine malo ili ništa da bi riješili uzrok refluksa. Ovi lijekovi ne pomažu u rješavanju slabog tonusa LES-a – u stvari, mogu ga čak i pogoršati!

Zatim, može se razviti duga lista problema kao rezultat dugotrajne supresije želučane kiseline. Što je najvažnije, ovi problemi uključuju:

Infekcije i bolesti. Potrebna vam je želučana kiselina da ubijete štetne bakterije, viruse i gljivice koje slučajno progutate. Bez dovoljno želučane kiseline, ove bubice mogu izazvati disbalans xdravih bakterija, uzrokujući bolest u crijevima i šire.[6]

Poremećaji mikrobioma. Naša tijela sadrže više mikrobnih stanica nego ljudske ćelije![7] Ravnoteža dobrih i loših bakterija, virusa i gljivica u našem tijelu ne utiče samo na crijeva. Mikrobiom (kako je poznata ova mješavina mikroba u tijelu) utiče na stvari poput težine, raspoloženja, funkcije imunološkog sistema, rizika od dijabetesa, autoimunosti, pa čak i ishoda COVID-19. [8], [9], [10], [11], [12], [13] Lijekovi koji suzbijaju kiselinu mogu poremetiti mikrobiom, ostavljajući nas podložnim povezanim zdravstvenim problemima.

Nedostaci u ishrani. Želučana kiselina je neophodna za pravilno varenje hrane koju jedete i asimilaciju nutrijenata koji se nalaze u hrani i dodacima prehrani. Nizak nivo želučane kiseline – i lijekovi koji smanjuju proizvodnju kiseline – stoga se povezuju s nedostatkom u ishrani i dugoročno mogu imati teže posljedice po zdravlje. Primjeri uključuju osteoporozu, probleme s kožom i anemiju.[14],[15],[16],[17]

Demencija. Istraživanja su također pokazala vezu između niske želučane kiseline i kognitivnog pada. Velika populacijska studija pokazala je da ljudi koji koriste PPI lijekove za refluks imaju veći rizik od razvoja demencije.[18] Druga studija je pokazala da uzimanje IPP-a samo deset dana može negativno utjecati na pamćenje mladih, zdravih osoba.[19] Ovi nalazi su prilično zabrinjavajući, posebno kada se uzme u obzir da se upotreba PPI u populaciji nedavno udvostručila.[20]

Druge probavne tegobe. Bez odgovarajuće hlorovodonične kiseline za razgradnju hrane, crijeva mogu postati iritirana dok obrađuju nedovoljno probavljene čestice hrane. To može uzrokovati plinove, nadimanje, bolove u trbuhu i neredovno pražnjenje crijeva.[21] Dugotrajna upotreba antacidnih lijekova također je implicirana u bolesti bubrega.[22]

Pogoršanje osnovnog uzroka. Iako se u početku čini intuitivnim smanjiti nivo klorovodične kiseline u stanju povezanom s kiselinom koja sagorijeva stanice jednjaka, važno je podsjetiti da uzrok refluksa nije prevelika količina želučane kiseline, već curenje te kiseline iz jednjaka. stomak kroz LES. Ironično, niži nivoi želudačne kiseline mogu uzrokovati loš LES tonus. Zauzvrat, povećanje kiselosti želuca može povećati LES tonus.

To znači da lijekovi koji neutraliziraju razinu želučane kiseline mogu zapravo pogoršati osnovni uzrok GERB-a, čineći tako one s refluksom „navučeni“ na svoje konvencionalne farmaceutske lijekove.

Lijekovi koji neutraliziraju nivo želučane kiseline mogu zapravo pogoršati osnovni uzrok GERB-a.
Zdravi način da izlječimo  žgaravicu (GERB)

Žvaćite hranu

Verovatnije je da će se refluks pojaviti kada smo brzo jeli, kada ne žvačemo hranu kako treba i kada su naša tela u simpatičnom režimu „bori se ili beži“ umesto parasimpatičkog „odmori i probaj“. način rada.

Jednostavni načini pripreme naših tijela za probavu uključuju prakse koje su zajednički poznate kao „higijena hrane“.

Izvucite maksimum iz probave vašeg tijela slijedeći ove jednostavne smjernice:

Jedite obroke sjedeći, u opuštenoj atmosferi. Nemojte voziti, gledati TV, igrati se na računaru/ telefonu ili obavljati više zadataka dok jedete.
Prije jela izgovorite molitvu ili 3 duboka udaha kako biste usporili.
Dobro prožvačite hranu prije gutanja. Dobar cilj je 32 žvakanja, tako da je hrana tečna prije nego što je progutate. Ova tehnika također daje vašem mozgu vremena da registruje “pun” signal, tako da vam dobro žvakanje hrane zapravo može pomoći da jedete manje, da se duže osjećate sitima i da zadržite vitak struk:). Žvakanje hrane također oblaže čestice hrane pljuvačkom i probavnim enzimima koji se nalaze u njoj. Ovo započinje probavu hrane prije nego što je progutate, smanjujući opterećenje za želudac.

Izbjegavajte supstance koje smanjuju LES ton

Podsjećajući da je refluks uzrokovan “olabavljenim” donjim sfinkterom jednjaka (LES), liječenje ovog stanja uključuje izbjegavanje hrane i supstanci koje mogu dodatno opustiti mišiće. Da zapamtite ovu listu namirnica, akronim ZKRAP  – može biti od pomoći:

Z – začinjena hrana, gazirana pića
K – kafa, čokolada, kofein, cigarete
R – rafinirani ugljikohidrati poput tjestenine, hljeba, peciva i kolačića
A – alkohol, alergije/netolerancije na hranu (rad sa nutricionistom može pomoći u identifikaciji vaše netolerancije.)
P – pepermint i hrana sa ukusom mente

Bilje i namirnice koje povećavaju želučanu kiselinu

Iako se može činiti kontraintuitivnim povećanje nivoa hlorovodonične kiseline u stanju povezanom sa kiselinom koja sagoreva ćelije jednjaka, povećanje kiselosti želuca zapravo može ojačati LES tonus. Zauzvrat, ovo osigurava da “vrata” između želuca i donjeg dijela jednjaka ostaju zatvorena, sprječavajući refluks i poboljšavajući probavni integritet.

Prirodni lijekovi za povećanje kiselosti želuca i jačanje LES tonusa za vrijeme obroka uključuju:

Popijte sok od limuna razblažen u maloj količini vode.
Popijte jednu četvrtinu kašičice (najbolje sirovog) jabukovog sirćeta razblaženog u vodi prije jela.
Sažvačite komadić (veličine većeg metalnog novčića) sirovog kelja, blitve ili maslačka.
Izbjegavajte piti vodu tokom obroka. Previše vode za vrijeme obroka može razrijediti želučanu kiselinu i probavne enzime.
Uporniji  slučajevi GERB-a mogu dobro reagovat na dodatke betain hidrohlorida – ali o tome je najbolje razgovarati sa svojim nutricionistiom  ili drugim specijalistom funkcionalne medicine.

Umirivanje simptoma akutne žgaravice

Sluzavo (ili “klizavo”) bilje može smiriti nadraženi jednjak i formirati privremeni omotač koji štiti donji dio jednjaka od opekotina zbog refluksa želučane kiseline.

Neki uobičajeni prirodni lijekovi za  umirivanje i oblaganje jednjaka uključuju:

Tablete sa degliciriziniranim sladićem (DGL) žvakane između obroka ili po potrebi za akutne simptome žgaravice. (Napomena: DGL oblik sladića obično ne podiže krvni pritisak, kao što to mogu drugi oblici.)
Čaj od bjelog šljeza: 1 supenu kašiku suhe biljke potopite u 1 šolju vrele vode i pijte topao ili hladan između obroka ili po potrebi.  Sok od aloe vere pije se tokom dana, ili po potrebi za simptome refluksa.

Balansirajte  svoje hormone

Visok nivo progesterona i/ili nizak nivo estrogena mogu izazvati ili pogoršati refluks kod žena. Razmislite o tome da provjerite svoje nivoe i radite sa svojim nutricionistom i doktorom kako biste uravnotežili svoje hormone po potrebi.

Liječite sindrom hijatalne kile

Ako su vaši simptomi dugotrajni, moguće je da se gornji dio vašeg želuca pritišće u donji dio dijafragme, uzrokujući ono što se naziva sindrom hijatalne kile. To može pogoršati simptome refluksa i otežati liječenje refluksa.

Mnogi osteopati i kiropraktičari mogu izvoditi tehniku poznatu kao visceralna manipulacija. Ova neinvazivna masaža može pomoći u oslobađanju fascije oko želuca, omogućavajući joj da se spusti s dijafragme.

Posavjetujte se sa svojim ljekarom

Kao i kod mnogih stanja, uporni refluks ponekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Ako simptomi potraju, svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom.

Reference:

[1] Gastroesophageal reflux disease (GERD). Mayo Clinic [Internet]. Accessed March 20, 2022. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940

[2] Hershcovici T, et al. The lower esophageal sphincter. Neurogastroenterol Motil. 2011 Sep;23(9):819-30. doi: 10.1111/j.1365-2982.2011.01738.x.

[3] Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and epidemiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterol. 2018 Jan;154(2):267-76. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045.

[4] Kellerman R, Kintanar T. Gastroesophageal reflux disease. Prim Care. 2017 Dec;44(4):561-73. doi: 10.1016/j.pop.2017.07.001.

[5] Maret-Ouda J, et al. Gastroesophageal reflux disease: a review. JAMA. 2020 Dec 22;324(24):2536-47. doi: 10.1001/jama.2020.21360.

[6] O’Connor A, O’Moráin C. Digestive function of the stomach. Dig Dis. 2014;32(3):186-91. doi: 10.1159/000357848.

[7] Sender R, et al. Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body. PLoS Biol. 2016 Aug 19;14(8):e1002533.

[8] Long J, et al. Association of oral microbiome with type 2 diabetes risk. J Periodontal Res. 2017 Jun;52(3):636-43.

[9] Foster JA, McVey Neufeld KA. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013 May;36(5):305-12.

[10] Bouter KE, et al. Role of the gut microbiome in the pathogenesis of obesity and obesity-related metabolic dysfunction. Gastroenterol. 2017 May 1;152(7):1671-8.

[11] Chen B, et al. Integration of microbiome and epigenome to decipher the pathogenesis of autoimmune diseases. J Autoimmun. 2017  Sep 1;83:31-42.

[12] Patel P, Roper J. Gut microbiome composition is associated with COVID-19 disease severity. Gastroenterology. 2021 Aug;161(2):722-4.

[13] Gou W, et al. Gut microbiota may underlie the predisposition of healthy individuals to COVID-19. MedRxiv. 2020 Jan 1 [Preprint]. doi: 10.1101/2020.04.22.20076091.

[14] Sipponen P, Härkönen M. Hypochlorhydric stomach: a risk condition for calcium malabsorption and osteoporosis? Scand J Gastroenterol. 2010;45(2):133-8. doi: 10.3109/00365520903434117.

[15] Kitay AM, Geibel JP. Stomach and bone. Adv Exp Med Biol. 2017;1033:97-131.

doi: 10.1007/978-3-319-66653-2_6.

[16] Schulz U, Drunkenmölle R. Correlations between disorders of gastric secretion and skin diseases. Z Gesamte Inn Med. 1971 May 1;26(9):Suppl:112 c.

[17] Reutsch I, Sievers S. Relationship between hypochromic anemia and hydrochloric acid production in the stomach. Med Welt. 1971 Sep;22(36):1390-3. PMID: 5092914.

[18] Gomm W, et al. Association of proton pump inhibitors with risk of dementia: a pharmacoepidemiological claims data analysis. JAMA Neurol. 2016 Apr;73(4):410-6. doi: 10.1001/jamaneurol.2015.4791.

[19] Akter S, et al. Cognitive impact after short-term exposure to different proton pump inhibitors: assessment using CANTAB software. Alzheimers Res Ther. 2015 Dec 27;7:79. doi: 10.1186/s13195-015-0164-8.

[20] Rotman SR, Bishop TF. Proton pump inhibitor use in the U.S. ambulatory setting, 2002-2009. PLoS One. 2013;8(2):e56060. doi: 10.1371/journal.pone.0056060.

[21] Soybel DI. Anatomy and physiology of the stomach. Surg Clin North Am. 2005 Oct;85(5):875-94, v. doi: 10.1016/j.suc.2005.05.009.

[22] Maton PN, Burton ME. Antacids revisited: a review of their clinical pharmacology and recommended therapeutic use. Drugs. 1999 Jun;57(6):855-70. doi: 10.2165/00003495-199957060-00003.

Tilgner SM. Herbal Medicine from the Heart of the Earth. DeskFul, 2009. ISBN 10: 1881517039

Nagel G. 2012. Demulcent Herbs. Botanical Medicine. National University of Natural Medicine, Portland, Oregon.

Sandberg-Lewis S. 2012. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Gastroenterology. National University of Natural Medicine, Portland, Oregon.

Sandberg-Lewis S. 2012. Hiatal Hernia Syndrome. Gastroenterology Lab. National University of Natural Medicine, Portland, Oregon.

×