Čokoladni puding sa malinama

Sezona me malina, i za mene su one u kombinaciji sa crnom čokoladom savršena (zdrava) kombinacija za ljetni desert. Ja uvijek napravim duplu količinu tako da ih možete čuvati u frižideru naredni dan -dva ako želite sebe obradovati desertom.
Sastojci:
100 g malina (idealno svježih, ali i smrznutih ako recept pravite van sezone)
3 velika jaja, odvojena
100g organske tamne čokolade (85%), rastopljene i ostavljene da se malo ohladi
2 kašike meda
prstohvat morske soli
1 kašičica vanilije u prahu   (možete zamjeniti cimetom ili karadamonom)
50 g mljevenih badema
dodatne maline, za posluživanje (po želji)

Postupak:
Zagrijte rernu na 180°C/160°C ventilatorom.
Podijelite maline između četiri zdjelice (vatrostalne) i stavite ih u pleh za pečenje.
Umutiti žumanca sa ohlađenom, otopljenom čokoladom, medom, soli, vanilijom i mljevenim bademima. U posebnoj posudi umutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Umiješajte male količine umućenih bjelanjaka u čokoladnu smjesu, dok se dobro ne sjedine. Podijelite smjesu između zdjelica za pečenje.
Pažljivo prelijte kipuću vodu oko zjedelica  stvarajući “bain-marie” efekat.  Cilj vam je da voda dosegne otprilike tri četvrtine  uz ivice zdjelica.
Pecite 12 minuta. Pazite da ne prepečete – želite da sredina bude još uvijek vrlo vlažna.
Poslužite toplo ili hladno uz  još nekoliko malina.

×