Koja je vaša definicija dobre ishrane?
Definicija “dobre” ishrane može se uveliko razlikovati od osobe do osobe, ali za mene to jednostavno znači ukusna, sezonska jela, uglavnom pripremljena od nule, koja uključuju puno povrća, voća, ribe, zdravog mesa, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, kao i drugih zdravih masti poput maslinovog ulja.
Da li se slažete sa izrekom “ti si ono što jedeš”?
Apsolutno. Mislim da jezik koji koristimo, posebno kada govorimo o hrani samo kao “gorivu” koje se “troši”, propušta poentu da naša hrana pruža sve esencijalne građevinske blokove za naše ćelije i metaboličke procese. Dakle, iako “ti si ono što jedeš” može zvučati kao otrcana fraza, ona je i dalje suštinski tačna.
Koje je prvo pitanje koje postavljate klijentima koji žele izgubiti težinu poboljšanjem ishrane?
Iskreno, postoji mnogo pitanja koja postavljam svakome ko želi izgubiti težinu. Ona variraju od “koliko dobro spavate?” do “recite mi nešto o svojim navikama grickanja”. Razlog tome je što postoji mnogo različitih razloga zbog kojih neko može dobiti na težini (što ide daleko izvan izbora hrane). Moja uloga je pomoći svakom klijentu da identifikuje te potencijalne faktore i postepeno ih smanji ili ukloni. Početna pitanja i odgovori su zato ključni dio procesa.
Često imamo dobre namjere, ali ponekad se borimo s motivacijom. Koji savjet biste dali da vježbamo snagu volje i ostanemo na pravom putu?
Pokušajte da promjene načina života dolaze iz pozitivnog pristupa – jer želite potpuno nahraniti i biti ljubazni prema sebi, a ne kao izlaz iz samoprezira ili niskog samopouzdanja. Pronalaženje zadovoljstva ili radosti u promjenama navika čini ih daleko lakšim za dugoročno pridržavanje.
Kako ste otkrili svoju strast prema hrani?
Mislim da sam oduvijek voljela hranu, a volim i kuhati. Odrasla sam u porodici gdje se mnogo polagalo na zdravu ishranu i imala sam sreću da su mi mama Bosanka, a tata Hercegovac, što je stvorilo fuziju tih dviju kuhinja. Svoju strast prema zdravoj ishrani, a zatim i nutricionističkoj terapiji, otkrila sam studirajući u Austriji, što me odvelo na studij nutricionizma u Dablin i London, i kroz osobnu transformaciju zdravlja postignutu promjenama u ishrani. Shvatila sam da hrana može biti vrlo moćno sredstvo za dobrobit.
Spominjete da se fokusirate na zdravu probavu. Kako zdrava probava može uticati na težinu i nivo energije?
Zdravlje probave vidim kao ključ za opšte zdravlje, a time i za optimalnu težinu i nivo energije. Ključno je da možemo pravilno probaviti, apsorbovati i asimilirati esencijalne nutrijente koje unosimo hranom, ali mnogi moji klijenti imaju lošu funkciju probave.
Postoje li namirnice koje biste izbjegavali ili preporučili za bolji san?
Za svakog klijenta koji ima poteškoća sa spavanjem, prvo se okrećemo konzumaciji kofeina – čak i ako se uglavnom konzumira ujutro i rano poslijepodne. Često otkrivam da postepenim smanjenjem ili potpunim izbacivanjem kofeina, san se poboljšava. Sljedeći koraci uključuju optimizaciju vremena spavanja, smanjenje stresa, adekvatna suplementacija i druge strategije za bolji san.
Koje su namirnice dobre za raspoloženje?
Puno svježeg povrća jarkih boja, redovna konzumacija plave ribe, voda, zdrave masti (poput orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja, avokada) i minimalan unos visoko rafinisanih ili prerađenih namirnica i šećera. Veliki broj ljudi koristi štetna ulja za termičku obradu hrane poput suncokretovog, repičinog ili kukuruznog, što treba izbjegavati. Takođe, ne zaboravite na dovoljno sunčeve svjetlosti (za taj važan vitamin D).
Kao majka, da li ste morali prilagoditi recepte i promijeniti način kuhanja?
Glavna promjena je što sam dok je Liam bio mali imala aktivno učešće njegovih malih ruku u miješanju, sjeckanju i sl. Uglavnom, Liam je uvijek jeo ono što se kuhalo – nikada mu nisam pravila posebnu “dječiju” hranu. Iznad svega, trudila sam se da mu pružim puno raznovrsnosti – sada je tinejdžer koji jako voli meso, omlete (koje sam pravi), tjesteninu, a velika ljubav iz djetinjstva su mu supe i salate (što me čini jako sretnom).
Odakle crpite inspiraciju za recepte?
Moja lična eksperimentisanja i učenja, putovanja, restorani, prijatelji, stare kuharice – inspiraciju nalazim stvarno sa svih strana.
Koji je vaš omiljeni recept za doručak?
Ovisi o sezoni, trenutno je to pašteta od pileće jetre, proteinski hljeb i salata uz par kuhanih jaja. Rado nakon toga pojedem bobičasto voće sa bademima ili orasima.
Najbolji dio onoga što radite?
Vidjeti kako moji klijenti postižu svoje ciljeve. To je nepresušni izvor energije i inspiracije, a svaki njihov uspjeh donosi mi osjećaj svrhe i radosti.
Omiljeni citat:
“Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana.” – Hipokrat. Vjerujem da se u ovoj jednostavnoj misli krije suština zdravog života.