O meni
Amela Ivković O'Reilly, dipl. nutricionista
Rođena je 28. aprila 1977. godine u Sarajevu gdje je završila medicinsku školu i 2 godine studija medicine koje nastavlja u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska, završava studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu.
Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.
Sarađuje je sa stručnjacima na polju medicine nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture i psihologije. Radila je na klinikama u Dablinu, Londonu i Španiji.
Uz rad u privatnoj praksi u Sarajevu, radila je na lokalnom i korporativnom nivou na projektima za vodeću Evropsku kompaniju DM. Surađivala je na projektu UNDP-a o promociji lokalne,organske hrane. Radila je za Fudbalski klub Sarajevo na kreiranju platforme zdrave ishrane njihove fudbalske akademije kao i njihovog prvog tima.
Sarađivala je sa Udruženjem Srce za djecu sa karcinomom i Udruženje Iskra iz Banja Luke na projektima jačanja imuniteta djece i podrške roditeljima.
Bila je Jamie Oliver Food Ambassdor za Bosnu i Hercegovinu. Jedan je od lidera u projektu ‘Liders Tribe’, Softhouse Consulting, u promociji dobre prakse liderstva kroz iskustvo u vlasitoj praksi radu sa klijetima i organizacijama.
Predstavaljala je Bosnu i Hercegovinu u projektu ‘Food for Tomorrow’, Švedskog kultrnog Instituta. Bila je dio Projekta Viennna Osiguranja ‘U zdravoj školi, zdrava djeca’ koji je dobio zlatnu nagradu za društvenu osvještenost u konkurenciji 52 zemlje.
Dio je tima nevladine organizacije Green Council, i s njima je radila na projektima oborazovanja djece o zdravom životu i projektu razvoja organske poljuprivrede u saradnji sa Heinrich Böll Fondacijom. Kreirala je projekat o osnaživanju žena u ruralnim područujima u saradnji sa Women in Europe Foundation.
Sa Švicarskim Caritasom (CACH) radila je na projektu promocije zdrave ishrane djece (sa fokusom na lokalno, sezonsko povrće i voće) i edukacije o zdravom životu kroz ishranu u dvije osnovne škole u Sarajevu .
Surađuje sa Udruženje Život sa Down sindormom Federacije Bosne i Hercegovine – DownsSy, izgradnji zadravih navika ove posebne populacije.
Stalni je stručni saradnik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH.
Radila je sa Pfizer komapnijom na korporativnom wellness programu za njiohove uposleinike iz Istočne i Cenralne Evrope.
Sa Lek pharmaceuticals d.d. je radila na edukaciji magistra farmacije na temu zdrave ishrane, balansiranja šećera u krvi, kreiranju zdravih obroka, I zdravlja mikrobiote.
U saaradnji sa Novo Nordisk kreirala je vodič zdrave ishrane za pacijente sa dijabetesom tipa 2 za medicinske sestre iz BiH.
Stručni je saradnik velikog broj vladinih i nevladinih organizacija, lokalnih i internacionalih škola gdje stavlja fokus na jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i prozivodnje kvalitetnih namirnica.
Zdravlje i kuhanje je njena životna strast koju prenosi i kroz svoj Youtube kanal – Amelina kuhinja, kojim želi približiti zdravu ishranu na jednostavan način uz obrazovanje o važnosti lokalne i sezonske hrane.
U saradnji sa medijskom kućom Oslobođenje vodi svoj podcast “Zdraviji sa Amelom” gdje radi na promociji zdravog života.
Redovno drži predavanja na različite teme za lokalno stanovništvo, škole, korporativne organizacije i internacionale organizacije. Redovan je gost na različitim TV i radio stanicama na temu zdravlja i nutricionizma. Piše o integrativnom i funkcionalnom pristupu zdravlju za više lokalnih i regionalnih portala i novina.