Da li je riblje ulje zaista loše za vaše srce?

Prave prednosti ribljeg ulja naspram propagande o srčanom riziku

Važnost Omega-3: EPA i DHA, koje se nalaze u ribljem ulju, vitalne su za zdravlje mozga i dugovječnost, popularne među ljudima s visokim performansama.

Mješoviti rezultati studije: Studija UK Biobank pokazala je da korisnici ribljeg ulja imaju 13% veći rizik od Afib-a, ali manji rizik od teških srčanih problema kada se Afib razvije.

Prednosti za zdravlje srca: Riblje ulje može biti od koristi onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti, smanjujući rizik od srčanog udara i smrti od zatajenja srca.

Personalizirana ishrana: Kompanije razvijaju prilagođene suplemente zasnovane na individualnim zdravstvenim podacima za bolju ishranu i optimizaciju zdravlja.

Oprez za potrošače: Industrija suplemenata često ima pretjerane tvrdnje, tako da bi potrošači trebali tražiti transparentne proizvode potpomognute istraživanjem i pažljivo procijeniti rizike i koristi.

 

 

Da li ste čuli da suplementi ribljeg ulja mogu biti loši za vaše srce? Nedavni naslovi tvrde da bi mogli povećati rizik od atrijalne fibrilacije (AFib), stanja u kojem vaše srce kuca nepravilno, što može dovesti do moždanog udara.

 

Kontroverza o ribljem ulju: razotkrivanje mita o riziku od atrijalne fibrilacije

Suplementi ribljeg ulja dugo su hvaljeni zbog svojih bezbrojnih zdravstvenih prednosti, posebno za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, nedavni naslovi izazvali su zabrinutost zbog njihove potencijalne veze s atrijalnom fibrilacijom (AFib), ozbiljnim srčanim oboljenjem. Ali prije nego što izbacite svoje omega-3 suplemente, hajde da analiziramo dokaze i odvojimo senzacionalizam od nauke.

Senzacionalni naslovi

Nedavna studija je bila na naslovniciama  s tvrdnjama da suplementi ribljeg ulja mogu povećati rizik od atrijalne fibrilacije (AFib) i moždanog udara. Mediji su nasrnuli na ove nalaze, upozoravajući zdrave mlade ljude da izbjegavaju dodatke ribljeg ulja. Međutim, detaljnije ispitivanje otkriva da senzacionalni naslovi ne samo da obmanjuju, već i pogrešno predstavljaju prave implikacije studije.

 

Razumijevanje AFib-a i ribljeg ulja

Atrijalna fibrilacija (AFib) je nepravilan rad srca koji može dovesti do teških kardiovaskularnih komplikacija, uključujući moždani udar i zatajenje srca. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribljem ulju, poznate su po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti poboljšanja krvnog pritisk i profila lipida, čime se smanjuje kardiovaskularna smrtnost. S obzirom na ove prednosti, zbunjujuće je da bi riblje ulje moglo biti uključeno u povećanje rizika od AFib.

Studija u pitanju

Kontroverzna studija koristila je podatke iz britanske biobanke, opservacijske studije na osobama srednjih godina (40-69 godina) koji su sami prijavili da koriste dodatke ribljeg ulja. Nalazi ukazuju na 133% veći relativni rizik od razvoja AFib-a i 5% relativno povećanje rizika od moždanog udara među korisnicima ribljeg ulja u odnosu na one koji ne koriste. Međutim, ovi brojevi su zasnovani na relativnom riziku, a ne apsolutnom riziku.

Relativni naspram apsolutnog rizika

Relativni rizik upoređuje vjerovatnoću da će se događaj desiti u jednoj grupi sa drugom. Apsolutni rizik, s druge strane, odražava stvarnu vjerovatnoću da pojedinac razvije stanje tokom određenog perioda. Apsolutno povećanje rizika od AFib-a za korisnike ribljeg ulja iznosilo je samo 0,065%, a rizik od moždanog udara samo 0,05%. Ova neznatna povećanja teško da su razlog za uzbunu, posebno s obzirom na kardiovaskularne prednosti ribljeg ulja.

 

https://bmjmedicine.bmj.com/content/bmjmed/3/1/e000451.full.pdf

Zaštitna uloga ribljeg ulja

Zanimljivo je da je ista studija također pokazala da korisnici ribljeg ulja koji su razvili AFib imaju smanjen rizik od teških kardiovaskularnih ishoda, kao što su zatajenje srca i srčani udari. Ovaj zaštitni efekat je prikladno izostavljen iz senzacionalnih naslova, koji su se umjesto toga fokusirali samo na marginalno povećanje rizika od AFib.

Štoviše, prethodna studija iz iste kohorte biobanke otkrila je da korisnici ribljeg ulja imaju značajno manji rizik od koronarne bolesti srca, kamena u bubregu, raka jetre, ukupnog mortaliteta, kardiovaskularnog mortaliteta, demencije, upalnih bolesti crijeva i prijeloma.

Od 14 izmjerenih krajnjih tačaka, riblje ulje je pokazalo pozitivne koristi u 12, bez promjene u jednoj (rizik od moždanog udara), a blago povećanje u jednoj (AFib).

Kontrastni dokazi

Klinička ispitivanja nude robusnije dokaze od opservacijskih studija. Meta-analiza 42 klinička ispitivanja pokazala je da je samo sedam identifikovalo potencijalno povećanje rizika od AFib-a uz dodatak omega-3, a samo tri su pokazala statistički značajne rezultate. Na primjer, ispitivanje REDUCE-IT, koje je uključivalo visoke doze EPA (komponente omega-3), otkrilo je 1,4% povećanje rizika od AFib-a, ali 26% smanjenje rizika od nefatalnog moždanog udara, naglašavajući ukupne kardiovaskularne koristi.

Konačni zaključak

Kolektivni dokazi u velikoj mjeri podržavaju kardioprotektivne prednosti omega-3 suplemenata. Iako mala podskupina studija sugerira blago povećanje rizika od AFib-a, apsolutni rizik je minimalan, a ukupne kardiovaskularne koristi daleko nadmašuju ovaj potencijalni nedostatak.

Suplementi ribljeg ulja ne treba demonizirati na osnovu senzacionalističkih tumačenja selektivnih podataka. Umjesto toga, trebalo bi ih prepoznati po njihovim dokazanim prednostima u smanjenju kardiovaskularnih bolesti, poboljšanju profila lipida i potencijalnoj zaštiti od teških kardiovaskularnih oštećenja, čak i kod onih koji razviju AFib.

×