Određene namirnice – uključujući i “superhranu” koja se lijepo plasira na tržište – slavne su zbog svojih antioksidativnih svojstava. Ali šta to uopšte znači? Šta su antioksidansi i zašto su važni?
Šta je oksidacija? Oksidativni stres?
Kao što ime govori, antioksidansi se bore protiv oksidacije. Ali šta je oksidacija?
Ako isječete jabuku i ostavite je na pultu dan-dva, njeno” bijelo meso” će postati smeđe. Ovaj proces “hrđanja” ili “smeđivanja” naziva se oksidacija.
Oksidacija se dešava i u tijelu. Konkretno, oksidacija se događa kada su naše ćelije izložene nestabilnim molekulima poznatim kao slobodni radikali.
U mnogim slučajevima, oksidacija u tijelu je normalna i zdrava stvar. Na primjer, slobodni radikali nam pomažu u borbi protiv bakterija i virusa.
Oksidacija je poput smeđe “hrđe” na jabuci.
Dok je oksidacija normalna, oksidativni stres nam može naštetiti.
Kada je broj slobodnih radikala veći od antioksidanata u tijelu, dolazimo do oksidativnog stresa. Oksidativni stres može oštetiti naše čelije. Može čak i oštetiti naš genetski materijal (DNK). S vremenom, oksidativni stres može povećati rizik od mnogih hroničnih zdravstvenih problema.
Bolesti povezane s oksidativnim stresom
Rak
Azajmerova bolest
Parkinsonova bolest
Dijabetes
astma
Hronična upalna stanja
Sindrom hroničnog umora
Kardiovaskularne bolesti
Uobičajeni izvori slobodnih radikala i oksidativnog stresa uključuju:
Cigarete i drugi proizvodi od nikotina/duvana
Dijeta sa visokim sadržajem kalorija
Šećer u ishrani
Rafinirani ugljikohidrati poput kruha, tjestenine, čipsa i kolačića
Pečena hrana, kao što je meso sa roštilja
Alkohol
Virusne infekcije
Ne vježbam dovoljno
Gojaznost
Određeni lijekovi
Ne dobijate dovoljno kvalitetnog sna
Emocionalni i/ili fizički stres
Loše zdravlje jetre i probave, što ugrožava puteve detoksikacije
Hronične infekcije (poput Lajmske bolesti, Epstein-Barr i zubnih infekcija)
Zagađenje vazduha, pesticidi, štetne hemikalije u vazduhu i buđ
Radijacija
Antioksidativne namirnice i supstance pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Konkretno, antioksidansi smanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. U stvari, antioksidansi se ponekad nazivaju “hvatači slobodnih radikala”.
Tijelo reaguje na infekcije tako što proizvodi slobodne radikale. Ovi slobodni radikali pomažu u održavanju zdravlja tijela boreći se protiv napadačkih bakterija, gljivica ili virusa. Antioksidansi pomažu imunološkom sistemu i slobodnim radikalima da nastave svoj važan posao u borbi protiv infekcije, bez izazivanja “prijateljske vatre” zdravim ljudskim ćelijama.
Iz tog razloga, istraživači su predložili da ljudi koji jedu dijetu bogatu antioksidansima mogu bolje proći suočeni s virusima poput SARS-CoV-2 (COVID-19).
(Slobodni radikali su štetni jer imaju dodatni, neupareni elektron koji lebdi u njihovoj molekularnoj strukturi. Antioksidansi doniraju dodatni elektron, stvarajući par elektrona, čineći molekule stabilnijim.)
Koja hrana sadrži antioksidanse?
Istraživači su sproveli istraživanje o preko 3.000 namirnica prikupljenih iz cijelog svijeta. Otkrili su da začini i bilje sadrže neke od najviše antioksidansa.
Neke uobičajene, uvijek omiljene antioksidativne namirnice uključuju:
Začinsko bilje
Po redu od najvećeg do nižeg broja antioksidansa:
Karanfilić
Mint
Crvena paprike
Cimet
Origano
Bosiljak
Kupine – kupine imaju više antioksidansa po porciji od bilo kojeg drugog voća!
Borovnice – borovnice su broj 2 na listi visokog broja antioksidansa. Imaju više nego dvostruko veći broj antioksidansa od goji bobica i malina!
Goji bobice
Maline
Jagode
Brusnice
Amla (indijski ogrozd), sušena – sušena Amla sadrži više od 100 puta više antioksidansa od nara!
Šljive
Nar
Iako sušeno voće obično ima veći nivo antioksidansa od svježeg voća, također je veća vjerovatnoća da će povećati nivo šećera u krvi, sadržati više kalorija i izazvati gasove ako se sumpor koristi kao konzervans.
Artičoka
Kelj
Karfiol
crveni kupus
Narandžasta paprika
Cvekla
Orasi – orasi imaju daleko najveću antioksidativnu vrijednost od ostalih orašastih plodova – skoro 2,5 puta veću od pekana i 4 puta više od pistacija i kestena!
Pekani
Pistacije
Kesteni
Sjemenke susama
laneno sjeme (mljeveno)
Tamna čokolada
Kafa – kafa zapravo sadrži više antioksidansa od zelenog čajaAntioksidativni suplementi
Sulforafan
Sikavica biljka
Gingko biloba
Alfa lipoična kiselina
Maslinov list
N-acetilcistein
Glutation
Melatonin
Vitamini B-kompleksa
vitamin C