Ovaj divni jesenjski kolač je nutritivno bogat hranjivim vlaknima i pektinom, uz to bez glutena i bogat zdravim masnoćama i proteinom.
Dunje su nekako nedovljno prisutne na našoj trpezi . Evo par savejta zašto ih uključiti više i češće u ishranu:
➡️Ublažavaju probavne probleme
Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva poput ulceroznog kolitisa. Istraživanje sugeriše da biljni spojevi u dunji mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. Može smanjiti simptome refluksa kiseline.
➡️Nekoliko istraživanja sugeriše da dunja može pomoći u upravljanju simptomima gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), obično poznate kao refluks kiseline.
➡️Dunje mogu ublažiti različite simptome alergije potiskivanjem aktivnosti određenih imunoloških ćelija odgovornih za alergijske reakcije.
➡️Dunje mogu podržati vaš imunološki sistem.Nekoliko istraživanja otkriva da dunja ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju prekomjernog razmnožavanja određenih štetnih bakterija, poput E. coli i S. aureus.
Sastojci:
600 g dunje, oguljene i isjeckane
1 Limun, sok i korica
200 g jabuka, nasjeckane
5 kašika maslinovog ulja ili kokosovog puter (otopljenog)
Završni sloj:
½ šolja zobenih pahuljica
½ šolje mljevenih badema
½ šolje oraha
½ kašikice mljevenog cimeta
½ kašikice muškatnog oraščića
25 g maslaca, kockice
Priprema:
Zagrijte rernu na 180C.
Kombinujte zob, mljevene bademe, cimet, i maslac narezan na kockice u posudu za miješanje i trljajte između vrhova prstiju dok smjesa ne nalikuje mrvicama.
Kašikom dodajte voće u koje ste dodali limun, limunovu koricu i maslinovo ulje u posudu za pečenje male do srednje veličine i pospite mrvice po voću. Pecite u rerni 20-30 minuta ili dok preliv ne porumeni. Poslužite s jogurtom ili sladoledom.
Prijatno!